Onlarca kişinin öldüğü tren kazasını protesto eden Yunanlılar, facianın nedeninin özelleştirme ve ihmal olduğunu söyledi. Selanik’te eylemlere katılan Malkots, “Rant projelerinin, süslü açılışların, kötü inşa edilmiş altyapıların ve çürümüş düzenin ülkesinde yaşıyoruz” dedi.

Ölüm rayları döşediler
Atina’daki protestolara katılan yüzlerce kişi, “Kaza değil, cinayet” sloganları attı. (Fotoğraf: AA)

Yaren ÇOLAK

Yunanistan’da önceki gün Larissa kenti yakınlarında yaşanan tren faciasına halkın öfkesi büyüyor. Onlarca kişinin yaralandığı ve en az 42 kişinin yaşamını yitirdiği facia nedeniyle üç günlük ulusal yas ilan edilen ülkede binlerce kişi meydanlara çıktı. Başta başkent Atina ve Selanik olmak üzere pek çok kentte düzenlenen eylemlere polis saldırdı. Gece boyunca süren ve dün de devam eden eylemlerde hükümetin istifası, sorumluların hesap vermesi istendi.


346 yolcunun bulunduğu trendeki yakınlarına ulaşamayanların sosyal medyada yardım çığlıkları büyürken Başbakan Kiryakos Miçotakis, Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis’in istifa ettiği kazaya ilişkin "trajik bir insan hatasından" kaynaklandığını söyledi. Larisa’daki İstasyon Şefi’nin ihmalle ölüme sebebiyet verme suçlamasıyla tutuklandığı belirtildi. Sinyallerden sorumlu 59 yaşındaki şefin suçlamaları reddettiği ve kazanın muhtemel bir teknik hatadan meydana gelmiş olabileceğini söylediği kaydedildi.

Yunan demiryolu sendikaları kazanın demiryollarındaki kronik sorunları gözler önüne serdiğini, bu sorunlar arasında yetersiz çalışan, sorunlu sinyalizasyon ve eskimiş altyapı olduğunu belirtti. Demiryolu sendikası dün greve giderek Hellenic Train tarifeli tüm seferlerin askıya aldı. Sendika açıklamasında, "Onlarca ölü ve yaralı meslektaşımız ve hemşehrimiz için hissettiğimiz acı, öfkeye dönüştü" ifadeleri kullanıldı.

Yunan devlet televizyonuna konuşan bir kurtarma görevlisi, ekiplerin gece boyunca çalıştığını belirterek "Enkazdan insanları çıkarıyoruz. Yaralılar ve ölüler de var. Bir trajedi yaşıyoruz" dedi. Larissa Hastanesi önünde bekleyen Nikos Makris, eşinin kız kardeşini tren kazasına kaybettiklerini söyledi. Reuters’ın konuştuğu Nikos Makris, "DNA testi için bekliyoruz. Gömecek bir cenazemiz olduğu için şanslıyız" dedi.

KAZANIN NEDENİ: ÖZELLEŞTİRME

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, yaptığı açıklamada, tren kazasının "cinayet" olduğunu vurguladı. Tren faciasının sebeplerinin araştırılması, hiçbir şeyin gizlenmemesini ve üstünün örtülmemesini talep ettiklerini belirten Kuçubas, kazanın nedeninin demiryolu ağının özelleştirilmesi olduğunu belirtti.

***

Suçlarını asla örtbas edemeyecekler

“Bu olay bir kaza ya da tesadüf değil, bir suçtur” diyen Selanik Aristoteles Üniversitesi Kimya Bölümü Öğrenci Derneği Başkanı Hristina Stamuli, “Yıllar boyunca tüm hükümetler Yunanistan Demiryolu Organizasyonu’nun (OSE) özelleştirilmesini savunarak bu cinayetin temelini attı. Sorumlular özelleştirmenin güvenlik tehlikesini artıracağı, insan yaşamları için tehlike oluşturacağı ve işçi haklarına darbe vuracağı yönündeki tüm uyarılara kulak tıkadı” dedi.

Stamuli, “Şu anda gerçekleşen istifaların bir çözüm olmadığı açık. Ne ölenleri geri getirecek, ne de yolcuların ve çalışanların güvenliğini sağlamak için gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacak. Çözüm, başından beri var olan tehlikeleri işaret eden ancak hala hiçbir şey yapılmayan OSE çalışanlarının duyurularına kulak vermek. Ulaşım ve taşımacılık hizmetleri maliyet-fayda esasına göre işlemeye devam ettiği sürece, kayıpları ve ölümleri saymaya devam edeceğimiz açık” ifadelerini kullandı.

Herkesi bu düzene karşı ses çıkarmaya sokağa çağıran Stamuli, “Selanik’teki öğrenci dernekleri, öğrencilerle birlikte örgütlenmek ve mücadele etmek için büyük bir miting düzenleyecek. Onların kârları için ölenlerimiz unutulmayacak. Bu olayın örtbas edilmesine izin vermememiz gerekiyor” diye konuştu.

***

İhmal zinciri

“Rant projelerinin, süslü açılışların, kötü inşa edilmiş alt yapıların ve kendi haline bırakılan çürümüş düzenin ülkesinde yaşıyoruz” diyen Aristoteles Üniversitesi öğrencisi Oouzchan Malkots, yaşanan kazanın nedeninin sorumluların ihmali ve özelleştirme olduğunun altını çizdi. Kaza sonrası hala cenazelerine ulaşamayanlar olduğuna dikkat çeken Malkots, “Plansız ve ekipmansız kaldık” dedi.