Ölümler arasında ayrım sürecek

BirGün ANKARA

Ölen madencilerin ailelerinin kamuda istihdam edilmesini sağlayan yasadan ‘madencinin 2003-2014 yılları arasında ölmüş olması’ şartının kaldırılması teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülemedi. Teklifin gündeme alınması önerisinin AKP oylarıyla reddedilmesi nedeniyle 2003 yılından önce ya da 2014 yılından sonra ölen madencilerin aileleri, özel kanunla kamuda istihdam edilemeyecek.

CHP’li Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ölümler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini vurgulayarak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'ni geçen yıl TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, komisyonda bir yıla yakın bekletilince CHP'li Yavuzyılmaz da Meclis İçtüzüğü'ne göre teklifin "doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını" talep etti. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada MHP çekimser kalırken AKP ise ret oyu verdi.

BİR TEKLİF DAHA VERECEK

Teklifi iade edilen Deniz Yavuzyılmaz, bir teklif daha sunacağını bildirerek, "Başta Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olan mevcut yasa, maden şehitlerimiz arasında ayrımcılığa neden olmaktadır. Bu sebeple ilgili maddedeki zaman aralığının kaldırılarak maden şehitlerimizin mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyorum: Bu konu siyaset üstü bir konudur. Bir an önce gündemimize alalım" dedi. n BirGün/ANKARA