İktidar, TBMM’de grubu bulunan muhalefet partilerini ziyaret etti. HDP ile görüşmeyen Akar ve Soylu, Kılıçdaroğlu ve Akşener’le yaptığı görüşmenin ardından Meclis’e bilgi verdi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Sancar, 13 kişiyi sağ geri alma olanağı bulunduğunu bildirerek, ölümlerin sorumluluğunun AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğunu söyledi.

‘Ölümlerin sorumluluğu Saray’da’

Gara’da gerçekleştirilen Pençe Kartal-2 Harekatı sırasında bir mağarada ölü bulunan çoğunluğu güvenlik görevlisi 13 yurttaş ülkenin en önemli gündem maddesi olmayı sürdürüyor. CHP ve HDP, ölümlerin sorumluluğunun iktidara ait olduğunu ifade ederken bakanlar da HDP dışında Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere bilgi verdi.

Gara’da ölen askerlerle ilgili, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ardından İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. Görüşmelerde, operasyonun amacı ve sonucuna dair bilgi paylaşımında bulunulduğu ifade edildi. Ardından iki bakan, TBMM Genel Kurulu’na katılarak milletvekillerini bilgilendirdi.

CHP heyeti ile gerçekleştirilen görüşmeye, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve Grup Başkanvekili Özgür Özel de katıldı. Görüşme sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı. Kılıçdaroğlu, görüşmenin hemen ardından partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda konuştu. Yaşamını yitiren askerlerle ilgili sorumluluğun AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “13 kişi hayatını kaybetmiş şehidimiz var. Umurunda bile değil. Şehidimiz var kongre yapıyor. O gülüşmeler, kahkahalar, fıkralar. 13 kişi hayatını kaybetti ya” dedi.

MÜJDE VERECEKTİ

Erdoğan’ın tavrının son derece yanlış ve ciddiyetten uzak olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, konuşmasında şunları söyledi:

“Erdoğan 'Çarşamba günü bir müjde vereceğim' demişti. Açıklama yapmaktan korktular. Devleti yöneten birisi böyle bir açıklama yapmaz. Operasyon gizli yapılır, kimseye haber verilmez. Devletin nasıl yönetileceğini bilmiyorlar. Terör örgütü başı Abdullah Öcalan'dan seçimlerde yardımcı olması için mektup dilenirken, şimdi niye yardım istemediniz? İstanbul seçimleri daha mı kıymetliydi?”

DEFALARCA GELDİLER

“Aileler defalarca geldiler. Arkadaşlarımızı görevlendirdik. Olaya iktidarın el atması gerektiğini söyledik. Elimizden gelen her şeyi yaptık. Bu kardeşlerimizin öldüğü haberi geldi. Açıklamayı Malatya Valisi yapıyor, niçin? Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma, İçişleri Bakanlığı'nda oturan birisi var. Aynı şey İdlib'de de olmuştu. Orada da Hatay Valisi yapmıştı. Çünkü hatalarını, kusurları, eksikliklerini biliyorlar. Şehit var daha cenaze kalkmamış kavga ediyorlar. Sen, ben kavgası mı bu? Şehitlerimiz geldi. Başsağlığı dileklerimiz var. AKP’ye ait troller harekete geçti. Bu ülke için hayatlarını verenler onlar. Bu ayrılık, bu korku neden? Farklı bir iklimi Türkiye’ye getirmeye çalışıyorlar. Şehitler üzerinden de ayrıştırmaya çalışıyorlar. Daha defnedilmemiş, yaralar tazeyken bunu sarayın talimatı üzerine yapıyorlar. Ben üzülüyorum, içim acıyor. Şehit var daha cenaze kalkmamış kavga ediyorlar. Sen ben kavgası mı bu?”

DAVULLA ZURNAYLA REHİNE Mİ KURTARILIR?

“Normalde birisinin bu sorumluluğu alıp istifa etmesi lazım. Rehine kurtarmaya gidiyorsunuz ölüyorlar ve 3 askerimiz. Bunun hesabını kim verecek? 13 şehidimizin kanları yerdedir. Onlar Türkiye'ye getirilebilirdi. Güya çarşamba günü açıklama yapacak, biz 13 kişiyi kurtardık. Hedef buydu. Davulla zurnayla rehine mi kurtarılır? 13 şehidimizin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır.”

***

HDP KATLİAM DEDİ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da partisinin grup toplantısında, Gara operasyonuna ilişkin konuştu. İktidarın Gara’da, “Açık sorumluluğu” olduğunu belirten Sancar, “Partimiz günah keçisi seçiliyor. AKP, muhalefeti de sorumluluğuna ortak etmek istiyor” dedi.

OTOPSİ RAPORLARI PAYLAŞILMALI

Gara’da yaşananları kınadığını belirten Sancar, “Hakikati de ortaya çıkarmalıyız. Ortaya çıkaramazsak ne adaleti ne barışı sağlayabiliriz” diye konuştu. Sorumluların tereddüde yer bırakılmayacak şekilde ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Sancar’ın konuşmasının satır başları şöyle:

“Hayatını kaybedenlerin ölüm sebeplerini ve şekillerini ortaya çıkarmanın en etkili yolu otopsi raporlarının paylaşılması. Uluslararası kurallar mevcuttur. Türkiye’deki adli makamların soruşturma yapma hükmü vardır. Güvenilir, bağımsız, tarafsız mekanizmaların işletilmesi gerekiyor. Uluslararası hukukta kurallar konmuştur. İktidarın sorumluluğu bitmez. Sorumluluk en az iki alanda söz konusu. Birincisi operasyonun yapım aşaması, ikincisi operasyon dışındaki seçeneklerin değerlendirilmemiş olunması...

Operasyonun amacı neydi, kamuoyuna bilgi verilmedi. Cumhurbaşkanı’nın dünkü konuşmalarından anladık ki amaç ve hedef alıkonmuş görevlilerin kurtarılması. Dünden beri vicdanlı yazarların, uzmanların, siyasetçilerin sorduğu sorular var. Savaş uçakları bomba yağdırıyor. Bu ortamda bu insanların kurtarılması mümkün değil.”

AİLELER HER YOLU DENEDİ

“Nitekim operasyonun başarısız olduğunu kendi hedefi doğrultusunda Cumhurbaşkanı açıkça söylüyor. 13 insanın aileleri aylar ve yıllardır sevdiklerini kavuşmak için her yolu denediler. Bu insanları sağ kurtarmak için basit yollar vardı. Amaç insan hayatını kurtarmak ise daha önce denenmiş yollar başarılı olmuş yöntemlerdi bunlara başvurulabilirdi. Operasyona karar veren bunun icrasında görevli olan yetkililer siyaseten açık şekilde sorumludur. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmek zorundalar. Halka hesap vermek zorundalar.”

İKTİDAR DÜĞÜM ATTI

“Bundan önce bu tür durumlarda neler yapıldı. Çocuklarının serbest bırakılması için çabalayan aileler geçmişte partimizi de ziyaret etti. O zaman arkadaşlarımızla yaptıkları görüşmelerde çocuklarının serbest kalması için destek istedi. Her seferinde arkadaşlarımız üzerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. Fakat her seferinde sona kadar gelinip son düğüm çözülemedi. Son düğüm iktidarın adım atmasıydı.”

Öte yandan Gara’daki ölümlerin ardından HDP’ye yönelik operasyonlarda 700’den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların işlemleri sürerken Kocaeli’nde gözaltına alınan HDP Gençlik Meclisi üyeleri ve partinin eski il yöneticileri tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

***

Akar ve Soylu’dan Meclis’te bilgilendirme

Mili Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM’de yaptığı açıklamada Gara operasyonu hakkında bilgilendirmede bulundu. Soylu, İnsan Hakları Derneği ile ilgili, “canı çıkasıca dernek” ifadelerini kullandı.

Hulusi Akar, “Kara ve hava kuvvetleri, özel kuvvetler arasında ayrıntılı koordinasyon, planlama yapılmıştır. 10 Şubat 02.55’te hava kuvvetlerine uçaklarla İHA ve SİHA’larla operasyon başlamıştır. 75x25 km harekat alanıdır. Planlanan 54 hedeften 48’i vurulmuş, diğer hedefler iptal edilmiştir. 05.45’te hava operasyonu başlamıştır” dedi.

Akar, şunları söyledi: “Açılan ateş sonrası operasyon başlatıldı. Güvenlik sebebiyle operasyon dikkatli ve yavaş sürdürüldü. Teröristlerden açılan ateşe karşılık verilerek ilerlendi ve bir süre sonra ateş kesildi. Bu zor şartlara Mehmetçik kendisine verilen görevi başardı. Olabildiğince güvenli şekilde mevzu geliştirildi. 13 vatandaşımızın şehit edildiği bölgeye girildi.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise açıklamasında İnsan Hakları Derneği’ni hedef aldı. Soylu, “1984’ten bu yana terör örgütü, 6 bin 21 sivil katliam gerçekleştirdi. O İHD denilen canı çıkasıcası dernek, bir tanesi için bir laf söyledi mi?” dedi.

Soylu, “4,5-5 yıldır hükümetimizin tüm birimleriyle yaşıyoruz. Biz bu ailelere sadece bir vatandaş muamelesi yapmadık. Her 3 ayda bir bu ailelerle görüştük” ifadelerini kullandı.

***

Soylu’ya istifa çağrısı

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sert tepki göstererek istifa çağrısında bulundu. Özdağ, “Şehitlerimizin aziz hatırasına ve yakınlarının acılarına karşı azıcık hürmetiniz ve saygınız varsa bu milletten özür dileyin ve istifa edin. Sokak ağzıyla açıklamalar yaparak milletimizin temiz duygularını istismar etmeyi de bırakın” dedi.