Hapishanelerde açlık grevine başlayan tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumu gün geçtikçe kritikleşirken, hükümeti bu sessiz...

Öcalan’ın üzerindeki tecridin kalkması ve Kürtçe’ye dair engellemelerin son bulması için hapishanelerde yaklaşık 600 tutuklu ve hükümlünün başlattığı açlık grevi dün 43. gününe girdi.
Birçok demokratik kitle örgütü ve siyasi partinin çağrısına rağmen, konuya dair adım atmak bir yana dursun açıklama bile yapmayan hükümet, çözüm çağrısı yapanları devlet eliyle bastırmaya devam ediyor.


DESTEK YÜRÜYÜŞÜNE BİBER GAZI

İstanbul Esenyurt'tan Silivri ve Tekirdağ hapishanelerine dün 500 kişiyle yürümek isteyen BDP İstanbul İl Örgütü, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.
Sabah saatlerinden itibaren BDP Esenyurt İlçe Örgütü binasına girişlere izin verilmezken, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak yürüyüşe katılmak isteyen yüzlerce kişinin meydana girişine engel olundu. Onlarca zırhlı araç meydana getirilirken, etraftaki kafelerde oturan yurttaşlar dışarı çıkarıldı. Alınan bilgiye göre; esnaf zorla dükkanların içine sokuldu. İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ve BDP İstanbul İl Eş başkanları yurttaşların yanına geldi. Meydanının etrafında biriken kitleye polisler biber gazlarıyla saldırdı. Kitlenin taşlarla karşılık vermesi üzerine, Esenyurt'ta en işlek mevki olan Cumhuriyet Meydanı savaş alanına döndü. Olaylarda en az 5 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, çatışmalar sokak aralarında saatlerce devam etti.


ADALET BAKANLIĞI’NIN ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Ankara’da ise açlık grevlerine karşı hükümetin kayıtsızlığını protesto eden KESK, DİSK, TTB, İHD, TİHV ve ÇHD üyeleri, Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Kitle örgütleri “Ölümler yaşanmadan tutukluların talepleri dikkate alınmalı" dedi.
“Cezaevleri ölümevleri olmasın” pankartı açılan eylemde yürüyüş boyunca “tecridi kaldırın, ölümleri durdurun”, “devrimci tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı. Adalet Bakanlığı önünde yapılan basın açıklamasında basın metnini okuyan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Siyasal iktidar, açlık grevcilerinin taleplerini ölümler yaşanmadan değerlendirmelidir” dedi.


‘HÜKÜMET 2000 YILINI HATIRLASIN’

“Tutuklulara zorla müdahale edilerek tek kişilik hücrelere atılması ve bilinçsizce yapılacak tıbbi müdahalelerin sorunları daha da ağırlaştıracağına” dikkat çeken Türkdoğan, 2000’deki açlık grevlerine hükümetin müdahalesi sonucu çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ve sakat kaldığını hatırlattı. Türkdoğan aynı şeyleri yaşamamak için Adalet Bakanlığı’nın başta tabip odaları olmak üzere insan hakları savunucularının cezaevlerini ziyaret etmesine izin vermesi gerektiğini dile getirdi.
İHD Başkanı yaklaşık 60 cezaevinde 600’ün üzerinde tutuklunun grevi sürdürdüğünü ve her hafta yeni katılımların olduğunu belirterek, sorunun diyalog ve müzakere yöntemi ile çözülebileceğini savundu ve sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.


DESTEK VERENLERE TUTUKLAMA
Öte yandan Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde BDP İlçe binası ve evlere yapılan baskınlarda gözaltına alınan 12 kişiden 5'i tutuklandı. Açlık grevindekilere destek vermek için parti binalarında yada evlerinde açlık grevine başlayan BDP’lilerin hedef alındığı operasyonlar sonucunda, 5 kişinin ‘örgüt üyesi olduğu’ gerekçesiyle tutuklandığı öğrenildi.

***
Yurt çapında eylemlerle hükümete çağrı yapıldı


İZMİR’DEN ORTAK SES
İzmir'deki kitle örgütleri cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çekerek, tutukluların taleplerine kulak verilmesini istedi. İHD, ÇHD, TİHV, TAY-DER, YAK-DER, MAZLUM-DER ve Ege 78’liler Derneği adına basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Şube Başkanı Av. Adnan Kaya, açlık grevine başlayanlarda ciddi sağlık problemlerinin baş gösterdiğini ve durumun giderek kritikleştiğini vurguladı.
Açlık grevinin bir noktadan sonra telafisi imkansız bir hal alacağını hatırlatan Kaya, yaşanacak ölümlerden Adalet Bakanlığı’nın sorumlu olacağını ilan etti.


ANTER KARDEŞLERDEN DE DESTEK

Öte yandan; İzmir’de ayrıca Musa Anter’in çocukları da dün eylemdeydi. Eski Sümerbank önünde "Musa Anter'in çocukları açlık grevindeki Ape Musa'nın torunlarının ölmemesi için kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyor" pankartını asan Rahşan Anter ve Dicle Anter, “Bu ülkede artık ölümlerin olmasını istemiyoruz diyerek” 1 günlük açlık grevine başladı.


KONYA’DA 1 GÜNLÜK AÇLIK GREVİ
HDK Konya İl Meclisi, Konya BDP İl Başkanlığı’nda Kürt tutukluların başlattığı açlık grevini desteklemek amaçlı 1 günlük açlık grevine başladı. HDK İl Meclisi adına konuşan Koray Aspir, "Kürt sorunun demokratik çözümü için adımlar atılmalıdır. Bunun için müzakereler başlatılmalı, Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit koşulları ortadan kaldırılmalı, anadilde savunma hakkı tanınmalı ve cezaevlerindeki kötü koşullar sona erdirilmelidir” dedi.


ANTAKYA TEK SES OLDU
Antakya İHD'de bir araya gelen ÖDP, EMEP, SYK, İHD, KESK, DİSK ve TMMOB temsilcileri açlık grevlerine karşı duyarsız kalınmaması çağrısında bulundu. Kurumlar adına hazırlanan çağrı metnini okuyan İHD Hatay Şube başkanı Mithat Can "Bayram öncesi ölümlerin engellenmesi ve ailelere acı yaşatılmaması için çözüm üretilmesini ve sürece müdahale edilmesini istediklerini" belirterek, "Biz insan hakları savunucuları, hak ve özgürlüklere duyarlı birey ve örgütler olarak açlık grevlerinin ölüm orucuna dönüşmemesini istiyoruz" dedi.


GÜNEYDOĞU İLLERİ AYAKTA
Dün ayrıca bölgede birçok demokratik kitle örgütünü ve siyasi parti üyeleri de eylemdeydi. Diyarbakır, Batman, Van, Erzurum, Ardahan, Hakkari, Ankara ve İstanbul'DA birçok kesim tarafından açlık grevlerine dikkat çekmek için eylemler yapıldı. En kitlesel eylemin gerçekleştirildiği Diyarbakır’da Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) bileşenleri, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi. STGM adına açıklama yapan Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, "İnsanlığın vicdanına sesleniyoruz" diyerek açlık grevini durdurmak için hükümetin eylemcilerin taleplerini yerine getirmesini istedi.
Açlık grevine destek veren kurumların basıldığı Hakkari Yüksekova’da ise her Cuma açlık grevine başlayanlara destek ve çözüm istemek için yürüyüş ve oturma eylemi yapılacağı söylendi.


ERZURUM’DA İKİ KÖY AÇLIK GREVİNDE
Erzurum'un Karayazı ilçesinin Yahyalı ve Melabadi köylerinde köy sakinleri tarafından açlık grevlerine destek amaçlı olarak açlık grevi başlatıldı. Tekirdağ 1 Nolu Cezaevi'nde açlık grevinde bulunan Serhat Göksu isimli tutsağın ailesinin de destek verdiği açlık grevi eylemi, Yahyalı köyünde kadınların öncülüğündeki 6 gündür devam ediyor. Melabadi köyünde açlık grevi yapan köylüleri, İHD Erzurum Temsilciliği üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri ziyaret etti.