Ölür mü yiğit olanlar Ertuğrul benzer diriye
Ertuğrul Karakaya

Türkiye 70’ler devrimci hareketinin önder isimlerinden Ertuğrul Karakaya’nın ölümünün üzerinden 45 sene geçti. 8 Haziran 1977’de ODTÜ’de Rektör Hasan Tan’a karşı yapılan boykotta Jandarma Er Osman Özdemir tarafından katledilen Karakaya için bugün başta mezarının bulunduğu Salihli olmak üzere birçok yerde anma töreni düzenlenecek. Salihli Asri Mezarlığı’ndaki anma töreni saat 18.00’de gerçekleşecek. Anmaya SOL Parti, diğer siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri katılacak.

1955 yılında Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Güney Köyü'nde doğan Ertuğrul Karakaya ilkokuldan sonra sınavlarını kazanıp Darüşşafaka’ya girdi, ortaokul ve liseyi İstanbul'da yatılı okudu. Daha sonra ODTÜ’yü kazandı. Devrimci Gençlik ve Devrimci Yol içerisinde yer aldı. ODTÜ'de 13 Şubat 1977'de Hasan Tan'ın rektör olarak atanması nedeni ile başlayan boykotta sözcülük görevini yaptı. Boykot sırasında Osman Özdemir tarafından katledildi. Gelen ambulans da jandarma tarafından geri çevrildi. Cenaze töreninin Ankara'da yapılmasına izin verilmedi. Salihli'deki cenaze törenine yüz bine yakın kişi katıldı. Bu olaydan sonra ODTÜ'nün A1 giriş kapısı devrimciler arasında Karakaya Kapısı olarak anıldı.

Şair Gülten Akın Ertuğrul Karakaya için “Ertuğrul’a Ağıt” isimli şiiri yazdı. Şiir daha sonra birçok müzisyen tarafından bestelenip seslendirildi.

Şiirin son dörtlüğü şöyle:

Doğru ya yiğit doğru ya
Canavar girdi sürüye
Ölür mü yiğit olanlar
Ertuğrul benzer diriye