Omicron varyantının baskın hale gelmesiyle beraber Türkiye’de vaka sayıları 57 ilde arttı. İzmir’de ise pozitif vakalar bir haftada tam beş katına çıktı.

Omicron İzmir’de patladı

Berkay SAĞOL

Omicron varyantının etkisi her geçen gün artıyor. Türkiye’de günlük vaka sayısı 70 bini geçerken, bu artış haftalık vaka sayısı haritasına da yansıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı haftalık vaka sayısı haritasında; vaka yoğunluğu en çok artan iller Eskişehir, İstanbul, İzmir, Aydın, Çanakkale, Muğla, Kırklareli, Gümüşhane, Edirne, Kocaeli oldu.

İzmir’de 18-24 Aralık haftasında haftalık vaka sayısı 100 bin kişide 68,54’ken, 25-31 Aralık haftasında 323,3’e çıktı. Aydın ve Muğla’da da İzmir’de olduğu gibi ciddi bir artış yaşandı. Aydın’da 59,42 olan 100 bin kişide vaka sayısı 207,67’ye Muğla’da ise 58,85’ten 188,25’e yükseldi.


GELİYORUM DİYEN SALGININ ZİRVESİ

İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “Bulunduğumuz günlerdeki vaka sayıları henüz haftalık vaka haritasına yansımadı. Bu açıklanan rakamlar iki hafta öncesin sayıları. Biz bu uyarıları yeni yıl öncesinde yapmıştık. Bir tedbir paketinin açıklanması gerekiyordu. Bütün turizm sezonunda haftalık 40-50 bandında olan vaka sayıları bir haftada 5 kat arttığını görüyoruz. Aydın ve Muğla’da da aynı artışlar var. Omicron varyantı bu artışı ne kadar etkiliyor şu an için bilmiyoruz. Testlerin sekans verileri bu tespit için yeterli değil. Diğer ülkeler tarafından açıklanan sekans verileri doğrultusunda artışın Omicron varyantından kaynaklandığını düşünüyoruz. Artışın olacağı beklenmedik bir durum değildi. ‘Geliyorum’ diyen bir salgının zirvesini yaşıyoruz” dedi.

Op. Dr. Çamlı, geldiğimiz günlerde vaka sayılarının çok daha yüksek olduğunu vurguladı ve ekledi: “Hastane önlerindeki PCR testi kuyruklarına bakarak bu artışı anlayabiliriz. İzmir’de vaka sayıları bir haftada beş katına çıkarken, günlük vaka sayılarında salgın rekorları kırılırken hiçbir ek tedbir düşünülmüyor ve paylaşılmıyor. Omicron varyantında hastaneye ve yoğun bakıma yatış oranı düşük denilerek enfeksiyon önemsizleştirilmeye çalışılıyor. Hastaneler ve yoğun bakımlar sıkıntıya düşmedikçe ek tedbir hayata geçmeyecek gibi görünüyor. Şu anda salgının gidişatına bakarak sürü bağışıklığın anlayışı var denilebilir. Salgın doğal akışına bırakıldı ama hala her gün önlenebilir hastalıktan 150 kişi yaşamını yitiriyor.”