OMÜ'de öğrencilere 6 Kasım engeli

6 Kasım 1981 tarihinde kurulan Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) yıl dönümünde YÖK'ü protesto etmeye çalışan 19 Mayıs Üniversitesi öğrencileri, polis ve özel güvenlik görevlileri (ÖGB) tarafından engellendi.

YÖK'ün kuruluşunun 36. yılında bir araya gelen 19 Mayıs Üniversitesi öğrencilerinin yapmak istedikleri basın açıklaması polis ve ÖGB tarafından engellendi. Engellenen basın açıklamasını yazılı olarak paylaşan öğrencilerin açıklamasında "Ne ülkede ne de üniversitede itaate dayalı tek adam rejimini istemiyoruz" ifadeleri vurgulandı.

Öğrenciler tarafından yazılı olarak duyurulan basın açıklaması şöyle:

"Yüksek Öğretim Kurulu, bundan tam 37 yıl önce darbeciler eli ile üniversitelerin sermayenin tekeline girmesi ve yüksele bilecek her türlü muhalefeti bastıra bilmek için kuruldu.37 yıl boyunca tüm iktidarlar tarafından kullanılan YÖK, üniversiteler üzerinde en büyük baskı aygıtı işlevini görmüştür. AKP ise iktidara gelmeden önce YÖK’ü kaldıracağını vaat etmiş ama iktidara gelince YÖK’ün nimetlerinden sınırsızca yararlanmıştır. Son yıllarda ise YÖK dahil tüm eğitim sistemi Saraya bağlanmış, her türlü değişim saraydan belirlenir hale gelmiştir. AKP tarafından getirilen sınav sistemleri yine AKP eli ile değiştirilmekte, sistemden doğrudan etkilenen öğrencilere ve velilere sorulmamakta, eğitim konusunda çalışmaları olan akademisyen, sendika veya kurumlara hiç bir şekilde danışılmamakta, tek kişinin isteği üzerinden değişimler yapılmaktadır.

Okullarda anlatılan dersler bilimsellikten uzak hatta bilim karşıtıdır. Derslerin içeriğindeki dinsel anlatı dahada artırılmış, bir çok okul imam hatipe dönüştürülmüş, imam hatip yapılamayan okullara ise saraya bağlı imamlar atanmıştır. Din dersleri zorunlu hale getirilmiş, müfredattan evrim teorisi çıkarılmış, diyanet ve dinci örgütlerle protokoller imzalanmıştır. Okullar ensarvari kurumlara teslim edilmiştir. Tüm bunlar “dindar ve kindar “ bir nesil yetiştirmek için yapılmaktadır. Üniversitelerde ilerici güçlere polis ve faşist çetelerle saldırılmakta, akademisyenler hiçbir gerekçe gösterilmeden ihraç edilmekte, eleştirel düşüncenin öğrenildiği yer olan üniversiteler itaat ettirilmeye çalışılmaktadır.

Bizler bu sistemin doğrudan mağduru ve eğitim sisteminin en büyük bileşeni olan öğrenciler olarak bu dayatmaları ve değişiklikleri kabul etmiyoruz. Ne ülkede ne de üniversitede itaate dayalı tek adam rejimini istemiyoruz.

Yaşasın eşit, parasız, bilimsel, demokratik, laik, anadilde eğitim mücadelemiz!

OMÜ Öğrencileri"