‘Ömür Dedikleri’  bir şarkıya sığdı

BURAK ABATAY

Çoğumuzun ‘Gece’ grubundan bildiğimiz grubun solisti Can Baydar, ilk solo projesiyle dinleyicinin karşısına çıktı. Baydar’ın ‘Ömür Dedikleri’ şarkısı Avrupa Müzik etiketiyle tüm müzik platformlarında yayımlandı. ‘Ben Öldüm’, ‘Bana Bir şarkı Söyle’, ‘Yarım’ gibi çok sevilen şarkıların yazarı Can Baydar, yine dilimize takılacak bir şarkıya imza atmış. ‘Ömür Dedikleri’ şarkısının düzenlemelerinde ise Efe Demiral ve Harun Tekin var. Hal böyle olunca ortaya fevkalade lezzetli bir şarkı çıkmış. Baydar ile müzik yolculuğunu konuştuk.

Nasıl başladı müzikal serüveniniz?

Evimizde her zaman çok fazla müzik dinlenirdi. Yerli ve yabancı tüm klasiklerden bahsedebiliriz. Pop, rock’n roll ve rock adına ne varsa zaten evde bunları duyuyordum. Dayım ve eşi opera sanatçısı olduğu için onların enerjisi beni de etkilemiş olabilir. Babam ilk gitarımı eve getirdiğinde ilkokulu yeni bitirmiştim. İlk defa 17 yaşında grubumuzu kurmuş ve konserler vermeye başlamıştık. Hacettepe Üniversitesi Konservatuvar Fakültesi’nde Klasik Gitar Bölümünü kazandım ama pek de klasik gitarcı olmak istemediğimi ilk yılın sonunda anladım. Ardından Bilkent Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirince İstanbul’a geldik. Sonra grubum ‘Gece’ ile her adımından gurur duyduğum müzik yolculuğumuz başladı.

İlk solo teklinizi dinleyiciye sundunuz. Tepkiler, geri dönüşler nasıl?

İnsanlar beni ‘Gece’den biliyorlar. Öyle duymaya alıştılar. Genelde gruptan ayrılıp solo kariyer başlangıcı yapmak isteyen müzisyenlere dinleyicileri tepki gösterir ama bence bizde öyle olmadı. ‘Ömür Dedikleri’ benim için çok özel bir şarkı. Edebi ve estetik olarak en güncel versiyonum gibi hissediyorum. Beklediğimden çok daha hızlı ve pozitif dönüşler alıyorum çünkü aslında müzik piyasası için zor bir şarkı.

Beklentiniz neler? Neler yapmak istiyorsunuz?

Şarkıyı tasarlarken kafamda ilk emin olduğum konu, müziğin eskitilmiş duyulmasıydı. ‘Ömür Dedikleri’nin düzenlemesini bir caz müzisyeni olan dostum Efe Demiral ve sevgili Harun Tekin yaptı. Davullarını ise Cem Aksel abimiz çaldı. Bu sebeple soundun içinde benim istediğim retro, pop, caz tınıları belirgin bir yer tutuyor. ‘Ömür Dedikleri’ dinleyiciyle en güçlü bağını sözleri üzerinden kuran bir şarkı. Bu sebeple sakin bir üslupla müziğini tasarlamak istedim.

Şarkıyı, rock bir altyapı üzerine sakin sakin söyleyen, kısmen ‘pop’ denebilecek bir vokalle dinliyoruz. Nasıl anlatıyorsunuz müziğinizi?

Müziği veya bir sanat eserini kısacası sanatı anlatmak bana her zaman zor ve tuhaf geliyor. Eğer bir eser kendini anlatamıyorsa zaten yetersizdir bence. Bir takdime veya açıklamaya ihtiyaç duymamalı müzik ve sanat. Yaptığım tek şey tüm estetik birikimimi ve edebi derinliğimi kendi üslubumca müziğime aktarmak. Bunu yaparken de özgür hissetmek istiyorum. Bu bence aynı zamanda dinleyicilerime duyduğum saygıyı da gösteriyor.

Yeni çalışmalar var mı?

Yeni şarkılar için stüdyoda çalışmaya başladım bile. Konserler başladı ve aralıksız devam edecekler. 12 ayaklı bir Anadolu turnemiz var önümüzde. Arayı açmadan yeni şarkıları takipçilerimle paylaşacağım.