CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yemin krizinin ardından ilk partisinin ilk grup toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yemin krizinin ardından ilk partisinin ilk grup toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi.
Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “CHP diklenmiş ama dik duramamıştır. Ne dediler? İki arkadaşımız yemin etmeden Meclis’e girmeyiz dediler, dün geldiler yeminlerini ettiler. İşte bunlar bu” sözlerini şöyle yanıtladı:
» Biz iki yüzlü politikayı bilmeyiz. Biz arkadaşlarımıza yemin yolu açılana kadar yemin etmeyeceğiz dedik. Bizim söylediklerimizi bari oku. Okuduklarını anlayabiliyor mu bundan da endişem var.
» Pek çok gazeteci arkadaş, sordular: “Yemin yolu nasıl açılacak?” Bize bir metin getirdiler. Okuyorum metinlerini, dün sabah getirdikleri metin: “Tüm siyasi parti ve milletvekillerini, azami hassasiyeti göstermeleri gerektiğine inanıyoruz.” Bunu kabul etmedik. Bu bizim arzu ettiğimiz beyan değildir. Öğlen oldu aynı metin bir daha geldi. Yine orda değişen bir şey yok. Okuyorum bizim söylediğimiz metni: “Tüm siyasi parti ve milletvekillerinin, milletin kendilerine verdiği görevi yerine getirmek için TBMM’de olmaları gerektiğine inanıyoruz.” Bizim istediğimiz beyan bu. Ya okuduğunu anlayamıyor, ya da şimdi ben nasıl çark ederim diye düşünüyor.
» İrade beyanı varsa yemin yolu açık demektir. Mutabakat metninde “”Tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin bu onurlu görevi yerine getirebilmesi için TBMM’de olması gerektiğine inanıyoruz” deniliyor. Bunun altında 3 AKP’linin imzası vardır.
» Sayın Erdoğan benim bildiğim insanlar attıkları imzaya sahip çıkarlar, o imza herkesin namusudur. Şimdi kalkıp “Dik durdular, dik durmadılar” diyor. Biz dik duruyoruz. Bu imzayı inkar edersen, benim senin omurgandan kaygım vardır. O imzalarına sahip çıkmalarını bekliyoruz.

‘Çarkçı’ kavgası
BaŞbakan Erdoğan’ın CHP’nin “sürekli fikir değiştirdiği” yönündeki sözlerini yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Başbakan’ın Libya İşgali sürecindeki açıklamalarını hatırlattı.
Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:
» Efendim biz sabah söylediğimizi akşam inkar ediyormuşuz. Pes yani. Şimdi bir önek vereceğim. Bu beyefendi gitti, NATO’nun Libya’ya müdahalesi konuşuluyordu.
» 28 Şubat 2011: “NATO Libya’ya müdahale etmeli midir? Böyle bir saçmalık olur mu? NATO’nun ne işi var orada? Bakın Türkiye olarak bunun karşısındayız. Böyle bir şey konuşulamaz, düşünülemez.” Kim söylüyor Recep Tayyip Erdoğan.
» 25 Mart 2011. Aynı Recep Tayyip Erdoğan yine konuşuyor: Libya’ya müdahaleyi kabul ediyor, izin veriyor, müdahale edin diyor.
» Allah aşkına sabah söylediğini akşam inkar edenler kim? NATO müdahale etti. Binlerce sivil ölüdürüldü. Akdeniz’in karanlık sularında binlerce Müslüman boğularak öldü. Türkiye’den yardım istendi, bizim gemilerimiz yardım edemedi. NATO izin vermediği için. Bunu kim eleştirdi? Sosyalist Enternasyonal de CHP eleştirdi.

Dört vekilden gecikmeli yemin
Meclis Genel Kurulu’nda, önceki gün yemin etmeyen CHP milletvekilinden 4’ü yemin etti.
Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, anayasaya göre milletvekili yemininin zorunluluğuna dikkat çekerek yemin etmeyen milletvekillerini kürsüye çağırdı. Genel Kurul’da önceki gün bulunmayan Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Malatya Milletvekili Veli Ağababa, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ile Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün yemin etti. CHP’den tutuklu milletvekillerinin dışında yemin etmeyen 4 milletvekili bulunurken bunları Mersin Milletvekili İsa Gök, Çanakkale Milletvekili Mustafa Serdar Soydan, Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, İstanbul Milletvekilleri Faik Tunay oluşturuyor.
Genel Kurul’da sonra da CHP’nin Meclis Başkanlık Divanı üyeleri seçimi yapıldı. Buna göre Meclis Başkanvekilliğini İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, Katip üyeliklerini Bartın Milletvekili Muhammed Rıza Yalçınkaya ve Bolu Milletvekili Tanju Özcan ile İdare Amirliğini Denizli Milletvekili Adnan Keskin yapacak. Genel Kurul’da Başkanlık Divanı üyelerinin seçiminin ardından da AKP’nin komisyon üyelikleri için bildirdiği isimler okunarak oylama yapıldı. ANKA

Yemin etmeyen vekilden tepki
CHP’nin yemin etmeyen milletvekili İsa Gök, “Somut bir sonuç elde edene kadar haklı ve kararlı tutumumuzu devam ettirmeyen partimin bir milletvekili olarak bu erken alınan karara uymak zorunda olduğumu biliyorum” dedi.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek neden yemin etmediğinin gerekçelerini anlattı.
ORTAK METNİ ELEŞTİRDİ
AKP ile imzalanan mutabakat metnini değerlendiren Gök, şöyle dedi:
“Demokratik bir eylem olan bu süreç dün sona erdirildiğinde CHP milletvekili olarak tutuklu vekil arkadaşlarımızın Meclis’e gelebilmeleri yolunun açılmış olması gerekiyordu. Ancak söz konusu mutabakat metninde, ‘tutuklu milletvekilleri’ ifadesine bile yer verilmemişti. Hatta dün TBMM’de arkadaşlarımız yemin ederken, tutuklu vekil arkadaşlarımızın adlarının okunmasına bile tahammül edilmeyen bir noktada bulunulduğuna bütün ülke tanıklık etmiştir.”
‘ALELACELE YEMİN KARARI ALINDI’
“O zaman elde somut ne vardı ki alelacele yemin kararı alındı” diyen Gök, “Yani iki hafta öncesine göre bize bu tutumu aldıran gerekçelerden hangisi ortadan kalktı” diye sordu.
Değişen hiçbir şey olmadığını savunan İsa Gök, şöyle dedi:
“Maalesef değişen hiçbir şey olmadığını görüyor ve telaş içinde alınan yemin etme kararını kesinlikle doğru bulmadığımı siz değerli basın mensuplarına ve yüce halkımıza duyuruyorum. Somut bir sonuç elde edene kadar haklı ve kararlı tutumumuzu devam ettirmeyen partimin bir milletvekili olarak bu erken alınan karara uymak zorunda olduğumu biliyorum. ‘İnsanlık tarihi, demokrasi, insan hakları ve özgürlük yolunda bedel ödeyenlerle doludur’ diyen bizlerin tarih önünde, ‘Ülkemizde insan haklarının, evrensel hukukun, demokrasinin, seçme ve seçilme hakkının eksiksiz uygulanması için bedel ödediler!’ sayfasında yer almak, kazandıklarımız karşısında en büyük ödül olmaz mıydı? İnsanlık tarihinin günümüz sayfasındaki tüm vicdanlarına saygıyla duyurulur.” ANKA