On binlerce acil yardım çağrısı

Yaren ÇOLAK

Her geçen gün artan erkek şiddetine karşı kadınların hayatta kalmasını önceleyen pek çok destek hattı var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kurduğu Kadın Destek Hattı, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun Acil Yardım Hattı ve Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) bunlardan başlıcaları...

İçişleri Bakanlığı’nca 2018’de hayata geçirilen KADES uygulaması kendini güvende hissetmeyen 2 milyon 758 bin 120 kadın tarafından cep telefonuna indirildi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) Acil Yardım Hattı’nı da yalnızca bir buçuk yıl içerisinde 81 bin 173 kişi aradı. Buraya gelen çağrıların 42 bin 992’si aile içi şiddetken yaklaşık 3 bin 582’si acil vakaydı. 25 Kasım 2020’de kurulan İBB Kadın Destek Hattı’na ise yaklaşık bin 469 şiddet bildirimi oldu. Bu bildirimlerden ilk sırada salgın döneminde en çok artan psikolojik şiddet yer aldı. İBB Destek Hattı’na ulaşan 36 kadın İBB Dayanışma Evi’ne yerleştirildi. Öte yandan İBB Destek Hattı, yardım çağrısında bulunan birçok kadına ücretsiz avukat desteği, 41 kadına koruma kararı, 39 kadına ise gizlilik kararı aldırdı.

on-binlerce-acil-yardim-cagrisi-954616-1.
Şenay Gül - İBB Kadın ve
Aile Hizmetleri Şube Müdürü


İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Şube Müdürü Şenay Gül, destek hattına gelen bildirimlerin kayıtlarını detaylı tuttuklarını kaydetti: “Bunu hem kadınlara daha iyi destek verebilmek adına hem de şiddet bildirimi açısından toplumda farkındalık yaratmak için yapıyoruz. Birinci önceliğimiz kadınları hayatta tutabilmek. Can güvenliği riski taşıyan ve cinsel şiddete maruz bırakılan kadınları kırmızı çağrı kapsamında değerlendirip acil müdahale ediyoruz”

Pandemide psikolojik şiddetin artığına dikkat çeken Gül, “Şiddet denince herkesin aklına fiziksel şiddet geliyor. Bu nedenle birçok kadın psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığının farkında dahi olamıyor. Oysaki biz pandemiyle beraber psikolojik şiddetine etkisinin artığını görüyoruz” diye konuştu.

on-binlerce-acil-yardim-cagrisi-954617-1.



Gül, Kadın Destek Hattı, Kadın Dayanışma Evi’nin birbiriyle entegre çalıştığının altını çizdi: “Bünyemizde çalışan sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve avukat var. Kadınlara bu desteği sağladıktan güvenli bir yaşam alanı oluşturduktan sonra da çalışmalarımız son bulmuyor. Kadınların ekonomik anlamda güçlenmesi için iş arayışı ile ilgili desteklerimiz sürüyor. İBB İstihdam Ofisi ile işbirliği içerisindeyiz. Kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanıp istihdama katılmaları için mücadele veriyoruz. Kadınları yine yetenek ve ilgi alanlarına göre kurslara ve eğitimlere yönlendiriyoruz. Bunları yaparken de çocuğu olan kadınlara kreş desteği sağlıyoruz.”

25 Kasım 2020-9 Aralık 2021 tarihleri arasında İBB Destek Hattı’na yapılan başvurular:

•Psikolojik Şiddet: 889

•Fiziksel Şiddet: 676

•Ekonomik Şiddet: 237

•Tanımlayamıyorum: 131

•Cinsel Şiddet: 65

•Israrlı Takip: 54