Bursa ve Gebze’de MESS’in düşük zam, esnek çalışma ve üç yıllık sözleşme dayatmasına karşı alanları dolduran 100 binden fazla metal işçisi, bu dayatmalara boyun eğmeyeceklerini duyurdu. İşçiler son kez patronlarını uyardı: Şalterleri indiririz!

On binlerce metal işçisi alanlara çıktı, MESS'i uyardı: Dayatmalarınıza boyun eğmeyiz!

Volkan Ateş

Bursa ve Kocaeli Gebze’de alanlara çıkan on binlerce metal işçisi, patron sendikası MESS’in yüzde 8 zam, 3 yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatmalarını protesto etti. İşçiler, bu dayatmalara boyun eğmeyeceklerini, üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını duyurdu.

BAŞKAN BİZİ GREVE GÖTÜR!

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Gebze’de düzenlediği mitinge onlarca fabrikadan binlerce işçi katıldı. Trafo Meydanı’nda toplanan işçiler, “MESS şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarıyla Kent Meydanı’na yürüdü.

Mitinge DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra, Türk-İş’e bağlı Petrol-İş, TÜMTİS ile Sol Parti, EMEP ve TKP’nin de aralarında olduğu siyasi partiler ve EYT’liler de katıldı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, metal patronlarının grev yasaklarından cesaret aldığını belirterek, “Metal işçileri ise cesaretini ellerinden, birliğinden ve örgütünden alıyor. Hayatı yeniden üreten ellerimizden geliyor bizim gücümüz. İşverenleri uyarıyoruz, bu meydanı iyi görsünler. Görsünler ki metal işçisi dirençli ve kazançlı. Görsünler ki DİSK de sonuna kadar onlarla olacak” dedi. İşçiler, Çerkezoğlu’nun bu sözlerine “Başkan bizi greve götür” sloganıyla yanıt verdi.

SON KEZ UYARIYORUZ

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise “Karşımızda sermaye var, metal patronları var, karşımızda işçi düşmanı AKP var. İşçi sınıfı, alın teri düşmanlarına sesleniyoruz: Bu ülkeye hürriyet işçi sınıfıyla gelecek” dedi.

41 fabrikadan 10 bin işçi adına MESS’le görüştüklerini hatırlatan Serdaroğlu, “Bugün işçilerin taleplerini görmezden gelen patronları son kez uyarmak için toplandık. Sermaye sınıfının dizginlenemez bir kâr hırsı var, vahşi bir egemenlik kurmuş durumdalar. Tarihte hiç olmadığı kadar eşitsizlik yaşanıyor. Bu eşitsizliğin temeli kapitalizm” diye konuştu.

5 ŞUBAT'TA GREVDEYİZ

Devletin tüm olanaklarının patronlar için seferber edildiğine dikkat çeken Serdaroğlu, “Peki, doğalgaz faturasını ödeyemeyen işçiye devlet desteği veren oldu mu?” ifadelerini kullandı. İşçilerin bir önceki yıla göre daha da yoksullaştığını, MESS’in ilk altı ay için yüzde 8 zam teklif etmesinin vicdansızlık olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, “Kendileri bilir, işte metal işçisi burada. Artık bıçak kemiğe dayandı. Grev kapıya dayandı” dedi.
Konuşması sık sık “Grev, grev”, sloganlarıyla bölünen Serdaroğlu 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını açıkladı. Serdaroğlu, olası bir grev yasağını ise tanımayacaklarının altını çizdi.

İŞÇİLER MEYDANA SIĞMADI

Türk Metal de Bursa’da büyük bir miting gerçekleştirdi. 100 binden fazla işçi, mitingin yapılacağı FSM Bulvarı Hastane Alanı’na doğru yürüyüşe geçti. İşçiler alana sığmadığı için miting alanı genişletildi.Türk-İş’e bağlı sendikaların yönetici ve üyelerinin yanı sıra Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve çeşitli siyasi partiler de mitinge destek verdi.

Mitingde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Çeliği nakış gibi işliyoruz, en iyi arabayı yapıyoruz, bizler iyi bir yaşam istiyoruz. İş barışını bozmayın. Buradan MESS’e sesleniyorum: Bu alanı bir görün. Bu alanı görmezseniz, kısa zamanda bunun iki mislini Kocaeli’nde toplarız, haberiniz olsun” dedi.
kimin enflasyonu bu!

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 15 Ocak’ta grev kararı aldıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Grevse grev, eylemse eylem! MESS bize ısrarla enflasyondan bahsediyor. Kimin enflasyonu bu? ‘TÜİK enflasyonu’ diyorlar. Biz o enflasyonu tanımıyoruz. Bizim enflasyonumuz çarşıda, pazarda, mutfakta. Buradan TÜİK’e sesleniyorum: Siz hiç pazara gidiyor musunuz? Bir gidin de görün soğanın, patatesin kilosu kaç para. Biz bu açıklanan resmi enflasyona göre sözleşme yapmayız.”

BİZİ SINAMAYA KALKMAYIN

Sadece emeklerinin karşılığını istediklerini belirten Kavlak, “Biz bu ülkede insanca, onurumuzla yaşamak istiyoruz. Bu mücadele Türk Metal’in onur mücadelesidir, bu mücadeleyi hep birlikte kazanacağız. Buradan MESS’e sesleniyorum: Bizim sabrımızı zorlamayın! Bu meydanları size dar ederiz” diye konuştu.
Miting Haluk Levent konseri ile sona erdi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları Birleşik Metal-İş, Türk Metal ve Özçelik-İş arasında süren, 130 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Birleşik Metal-İş’in ilk altı ay için yüzde 34, Türk Metal’in ise yüzde 26 zam talebine karşın, MESS’in teklifi yüzde 6,05 oldu. Bununla da yetinmeyen MESS, işçilerin kazanılmış haklarına göz dikerek 3 yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatmasında bulundu. Arabuluculuk görüşmelerinde de uzlaşma sağlanamayınca fabrikalarda başlayan eylemler hız kazandı. MESS’in 10 Ocak’ta teklifini yüzde 8’e yükseltmesi işçinin tepkisini dindirmedi, aksine artırdı. Türk Metal 15 Ocak’ta grev kararı aldığını açıkladı. Grev kararını dün Gebze’deki mitingde ilan eden Birleşik Metal-İş de 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını ve olası bir grev yasağını tanımayacaklarını duyurdu.