Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Mahir Çayan ve yoldaşları Kızıldere’de katledilişlerinin 39’uncu yılında mücadele arkadaşları, genç yoldaşları ve devrimci dostlarının sloganlarıyla mezarları başında anıldı.

Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Mahir Çayan ve yoldaşları Kızıldere’de katledilişlerinin 39’uncu yılında mücadele arkadaşları, genç yoldaşları ve devrimci dostlarının sloganlarıyla mezarları başında anıldı.
YOLUMUZ ÇAYANLARIN YOLUDUR
Karşıyaka Mezarlığı 1 No’lu kapı önünde toplanan Devrimci Gençler Mahir Çayan’ın mezarına yürüdüler. Devrimci Gençler, Kızıldere’de katledilen on devrimci şahsında devrim ve mücadelede yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından şiirler ve marşlarla yoldaşlarını selamladılar. Karanfillerle donatılan Mahir Çayan’ın mezarı başında okunan ‘Devrim andı’ ile genç yoldaşları Mahir Çayan’ın mücadelesiyle kurdukları bağı ifade ettiler. Devrimci Gençler adına konuşan Levent Hekim, “Mahirleri anmak, oligarşinin kirli oyunlarına karşı On’ların kavgasını yükseltmek en büyük görevimizdir. Türkiye devrimci hareketinin Marksist-Leninist devrimci bir önderi olan Mahir Çayan, mücadelemizde yaşıyor. Yaşamaya da devam edecek” dedi. Devrimci Gençler yürüyüş sırasında “Kurtuluşa kadar savaş” pankartı arkasında “Devrimci yolumuz Çayan’ların yoludur”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Çayanlardan Özenç’e savaşıyor Dev-Genç”, “Deniz, İbo, Çayan savaşa devam” sloganlarını attı. Anma programının ardından Hüdai Arıkan, Sinan Kazım Özüdoğru ve Ulaş Bardakçı’nın mezarını da ziyaret eden Devrimci Gençler burada yaptıkları anma ve saygı duruşunun ardından anma programını sonlandırdı.
İkinci anmayı ise, 78’liler Girişimi, AKA-DER, Alınteri, BDP, Dev-Genç Birliği, DHF, EHP, ESP, Kaldıraç, Kurtuluş Yolunda Dev-Genç, Mustafa Suphi Kültür Merkezi, ÖGD, Partizan, SP, SDP, Sosyalist Gelecek, TÖP, ODAK, Devrimci Yolda Özgürlük, EMEP, ÖDP, Halkevleri, 68’liler Birlik ve Dayanışma Vakfı, Devrimci 78’liler Federasyonu gerçekleştirdi.
BİRLİĞİMİZ İÇİN YOL GÖSTERİYORLAR
Karşıyaka Mezarlığı 2 nolu kapı önünde toplanan örgütler de “Onlar yaşıyor mücadele sürüyor” ana pankartı ile “Katil devlet hesap verecek”, “Devrimci yolumuz Çayanların yoludur”, “İbrahim, Mahir, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz” sloganları ile mezar başına yürüdüler. Mahir Çayan şahsında devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından ortak açıklamayı Devrimci 78’liler Girişimi üyesi Hüseyin Gevher okudu. Kızıldere’de toprağa düşen On’ların teslimiyete karşı direniş, davaya bağlılık, devrimci birlik ve dayanışmanın önder bayrağı olduğunu söyleyen Gevher, “On’ların izinde yolumuz devrim yolunda düşenlerin yoludur” dedi. Gevher konuşmasını, “Kızıldere’de On’ların canlarını ortaya koyarak sergiledikleri birlik ve dayanışma, bizlerin eşitlik ve özgürlük esasında halklarımızın kardeşleşmesi, kurtuluş mücadelesinde ortaklaşmamız, birliğimiz için yol gösteriyor, ışık tutuyor” sözleriyle sonlandırdı. BirGün Ankara

“Kızıldere Direnişi ON’urumuzdur”

Kızıldere’de katledilen On’lar İstanbul'da da anıldı. Katliamın 39'uncu yılında Beyoğlu Taksim Tramvay durağında “30 Mart’ta direnişin ve dayanışmanın onurlu tarihine birlikte sahip çıkıyoruz” diyenler bir araya gelerek Galatasaray Meydanı’na yürüdü.  Galatasaray Meydanı’nda toplanan devrimciler Kızıldere’de katledilenler anısına saygı duruşunda bulundu. Ardından basın açıklaması okundu.
Basın açıklamasını okuyan Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Kızıldere’nin devrimciler için her zaman onurlu bir mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden birisi olduğunu belirtti. Birol, Kızıldere’nin nice mücadelelere ışık nice türkülere konu olan bir direniş örneği olduğunu kaydetti. On’ların Kızıldere katliamına kadar giden sürecini anlatan Birol, On’ların Türkiye toplumuna baş eğmez bir devrimcilik kültürünün yerleşmesini sağlayarak, bugüne dek yaşayan direnişin sembolleri olduklarının altını çizdi. Bu nedenle bu tarihe sahip çıktıklarını anlatan Birol "Mahir’in fotoğrafını evine asanların, kitabını okuyanların ve On’ları ananların devletin çeşitli baskılarıyla karşılaştığı bugünlerde Kızıldere’nin anlamı daha da önem kazanmaktadır. Kızıldere bu baskılara teslim olmamaktır” dedi.
İlknur Birol, basın açıklamasının sonunda, “30 Mart Kızıldere katliamının 39. yıl dönümünde On’ların şahsında direnişin ve dayanışmanın tarihine sahip çıkarak, faşizme boyun eğmeyeceğimizi emperyalizme ve siyonizme karşı direneceğimizi, bu insanlık düşmanı kapitalist düzeni tarihin çöplüğüne göndermek için özgürlük, adalet, eşitlik ve kardeşlik yolunda mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.
Anma, Pınar Sağ ve İlkay Akkaya’nın söyledikleri Kızıldere türküsüyle ve seneye daha kitlesel, ülkenin dört bir yanına yayılmış bir anmada buluşma temennisiyle sonlandırıldı. Anmada ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, TKP Genel Başkanı Erkan Baş, SDP, BDP, 78’liler Girişimi Başkanı Celalettin Can, Sırrı Süreyya Önder, yazar Burhan Sönmez ile çok sayıda devrimci kurum temsilcisi ve devrimci, sosyalist aydınlar da yer aldı. Serbay Mansuroğlu