Onaylanmayan kursla ilan açıldı

Berkay SAĞOL

Kişiye özel ilan bu kez sözleşmeli personel alımında ortaya çıktı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) 1 Aralık tarihinde 4/B sözleşmeli personel alımı ilanı yayımlandı. İlanda; “Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans programı mezunu olmak, Osteopati Manuel Terapi-Kuru İğne Tetik Nokta Terapisi alanında eğitim belgesine sahip olmak, Osteopati Manuel Terapi-Kupa Terapisi alanında eğitim belgesine sahip olmak, Auriküloterapi eğitim belgesine sahip olmak, Fibromiyalji Sendromunda Tedavi Yöntemlerine ilişkin eğitim belgesine sahip olmak” şartları arandı. Kriterler arasında en çok dikkat çeken şart ise “Auriküloterapi eğitim belgesine sahip olmak” oldu.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği (TFD) ilan hakkında yaptığı açıklamada, “Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak kişiye özel ilanlara her zaman karşıyız. Her işe alım ilanı başvuracak herkese eşit olması lazım. Özellikle bu ilanda ifade edilen Auriküloterapi yani kulak akupunkturu çok detay bir şart ve geçerliği olmayan kurslar olmakla birlikte eğitim vermeye yetkisi olmayan şahıslarca düzenlenen kurslardır. TFD bu eğitimleri onaylamaz, yetkinlik vermez. Kaldı ki Türkiye'de Sağlık Bakanlığı dışında verilen eğitim sertifikalarının geçerliliği yok. Bu ilanda istenen sertifikaların nereden ve ne şekilde alındığı çok önemli” dedi.

Fizyoterapist ve eğitimci olan Mehmet Emin Aydın ise, “Fizyoterapist ilanındaki özel şartlar daha öncesinde başka üniversitelerin yaptığı özel alımların bir tekrarı sadece. İlan şartlarında yer alan eğitimlerin hiçbiri Sağlık Bakanlığı tarafından fizyoterapistler için onaylı değilken bir devlet alımında bu şartların koşulması özel bir kadronun açılmış olduğunu gözler önüne seriyor. En çok dikkati çeken şart ise ‘Auriküloterapi Eğitim Belgesi’ oldu. Akademisyen veya sahada çalışan fizyoterapistlerin adını bile duymadığı, arama motorlarından bile zor bilgi edinebilen bu eğitimin sadece 1 kişinin CV’sinde olacağı şaşırtmayacaktır. İhtiyaca göre alım yapılacağına alınması istenilen kişinin CV’sine göre ilan çıkılması tüm fizik tedavi camiasının tepkisine yol açtı” diye konuştu.