Altılı Masa, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hakkındaki Anayasa teklifini Kasım sonunda duyuracak. Bu çalışmanın ardından cumhurbaşkanı adayı çalışmaları başlayacak. İttifak, ortak aday eğiliminde.

Önce Anayasa daha sonra aday
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA ve DP’den oluşan Altılı Masa toplantılarının sekizincisi yapıldı. 45 günlük aradan sonra bir araya gelen ve yaklaşık sekiz saat görüşen liderlerin en önemli gündem maddeleri, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hakkındaki Anayasa değişiklik teklifi ile AKP’nin başörtüsü teklifi oldu. İlk olarak Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) Altılı Masa’ya katılma teklifini görüşerek reddeden Altılı Masa, birlikteliklerinin ilk konusu olan Güçlendirilmiş Parlameter Sistem çalışmalarının geldiği aşamayı ele aldı.

Kamuoyunun “Somut çalışmaları yok” şeklindeki eleştirilerini de dikkate alarak konu hakkındaki son görüşmeleri yapan liderler, bu çalışmanın 28 Kasım’da vatandaşlara duyurulması kararı aldı. Buna göre, hazırlanacak Anayasa değişiklik teklifi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlükten kaldırılması ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçilmesi hüküm altına alınacak. Toplantıda liderlerin ayrıntılı olarak çalıştığı teklife göre, Cumhurbaşkanı’nın yetkileri büyük oranda Meclis’e devredilecek ve bu makam olabildiğince sembolik hale getirilecek. Sözlü soru önergesi ve gensoru yolu yeniden açılacak. Önergeleri yanıtlamayan bakanlar hakkında çeşitli yaptırımlar tanımlanacak. Muhalefete Genel Kurul çalışmalarında gündem belirleme hakkı verilecek. TBMM Kesin Hesap Komisyonu kurulacak ve bu komisyonda muhalefet partileri daha etkin olacak. Teklif kapsamında yasama, yürütme ve yargı birbirinden tamamen ayrılacak. Üç erkin birbirine müdahale yolunu kapatan düzenlemeler de teklifte yer alacak. Ayrıca yargının daha bağımsız hale gelebilmesi için Hakimler ve Savcılar Kurulu ayrılacak. Anayasa çalışmasının 28 Kasım’da kamuoyuna duyurulmasının ardından liderler, Cumhurbaşkanı adayı konusunu görüşmeye başlayacak. Bu kapsamda ilk olarak her parti ayrı aday mı çıkarmalı yoksa ortak adayla mı seçime girilmeli konusu ele alınacak. Liderlerin ve parti yönetimlerinin büyük oranda ortak aday fikrine sıcak baktıkları ifade edildi. Cumhurbaşkanı adayının isminin seçim tarihi kesinleştikten sonra açıklanması konusunda ise değişiklik olmadığı bildirildi.

Liderler, Altılı Masa’da AKP’nin başörtüsü hakkındaki teklifini de ele aldı. Edinilen bilgiye göre, AKP’nin seçimlerde bu konuyu kullanmak istediği tespiti ile yola çıkan genel başkanlar, “Birbirimizin bilgisi olmadan konu hakkında detaylı yorum yapmayalım” görüşünü dile getirdi. AKP’nin önceki hafta gerçekleştirdiği temasların ardından bu konuda başka bir adım atmadığını bildiren CHP ve İyi Parti Genel Başkanları, sürecin bilinçli olarak uzatıldığını kaydetti. Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi’nin “Başörtüsü teklifi gerekirse Genel Kurul’da onaylanmalı” görüşünü dile getirdiği bildirilirken CHP, İyi Parti ve DP’nin konu hakkındaki değerlendirmelerinin sürdüğü ifade edildi. CHP’nin kayıtsız şartsız teklifin reddedilmesi fikrine daha yakın olduğu ve parti içerisinde “Görüşmeler boykot edilmeli” görüşünün dile getirildiği de masada konuşuldu.