Önce baskı sonra işten çıkarma

Dilan ESEN

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde işten çıkarılan 13 taşeron işçi bugün direnişe başlıyor. DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ile birlikte işçiler, hastanenin önünde bugün saat 12.30’da basın açıklaması yapacak.

Euroserve Hizmet ve İşletmecilik A.Ş.’ye bağlı çalışan ve işten çıkarılan işçilerden Dev Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi Kenan Güngördü, yaşananları şöyle anlattı: “Ağustos ayından beri taşeron işçilerde Dev Sağlık-İş’i örgütlemeye başladık. 300 taşeron işçinin olduğu bir hastane burası. Son 1 aydır 11 işçiyi ‘Küçülüyoruz, taşeronu kaldırıyoruz’ gibi çeşitli bahanelerle attılar. Dün de ben ve diğer işyeri temsilcisi Semra Kücet’i çağırdılar. ‘Performans düşüklüğü, bize talimat geldi işten çıkartıyoruz’ dediler. İşten çıkartılanların hepsi temizlik ve hasta bakım elemanlarıydı.”

HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ

Son bir aydır baskı ve tehditlerin olduğunu belirten Güngördü, şunları söyledi: “Hepinizi işten atacağız, diyorlardı. ‘Sendikaya ne gerek var biz hastane bünyesine alacağız’ diyerek üyeliklerin önünü kesmeye başladılar. Yaklaşık 50 kişinin daha işten çıkarılacağını söylediler. Biz de ısrarla sendikal nedenlerle işten çıkarıldığımızı belirttik. Hem hukuksal hem de sendikal haklarımızı kullanacağımızı belirterek imza atamadan ayrıldık. Davalarımızı da açacağız. Bütün haklarımızı kullanacağız. Yaklaşık bir aydır işçi kıyımı yaşanıyordu, çok zor koşullarda çalışıyorduk, insanüstü bir performans gösteriyorduk. Herkes tedirgin.”