AKP Milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile BOTAŞ’ın bölünmesi öngörülüyor. Yeni işletmelerin konusu, ticaret unvanı, sermayesi ve ortaklık yapısında tek belirleyici Cumhurbaşkanı olacak.

Önce bölecek sonra satacak

Hüseyin Şimşek

Yaklaşan seçimler öncesinde TBMM gündemine vatandaşa vaat niteliğinde düzenlemeleri taşıyan iktidar partisi, bu tekliflerin arasına kamunun en önemli enerji kuruluşları arasında yer alan ve özelleştirme iddialarının merkezinde yer alan BOTAŞ’a yönelik hükümler de ekledi. Karadeniz’de çıkarılacağı öne sürülen doğalgaza yönelik önemli yetkilere sahip olacak BOTAŞ’ı bölmeye hazırlanan iktidar, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu konuda geniş yetkiler tanıyor.


AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklifle “yeşil OSB” kavramının kanuna girmesi öngörülürken aynı teklifin içerisinde Erdoğan’a tartışmalı bir yetki tanınmak isteniyor. Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun geçici maddesinde düzenlemeye gidilecek. Önce bölüneceği daha sonra da özelleştirileceği öne sürülen BOTAŞ’ın faaliyetlerinin yeniden yapılandırılması amacıyla şirket kurulabilecek. Bu şirketlerin işletme konusu, ticaret unvanı, sermayesi ve ortaklık yapısı ile bu kapsamda gerçekleştirilecek devir ve benzeri işlemlere dair konular, Cumhurbaşkanı kararı ile düzenlenecek.

İTHALAT YETKİLERİ

Karadeniz'de doğalgaz çıkarılacağını iddia eden iktidar, aynı kanun teklifi ile dış ülkelerden doğalgaz ithalatı hakkında da çeşitli kolaylaştırıcı hükümlere yer verdi. Buna göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bakanlık onayı alarak ithalata ilişkin müracaatlarda karar verici konumda olacak. EPDK, ithalat yapılacak ülke ile BOTAŞ’ın doğalgaz ithalat sözleşmesi bulunup bulunmadığını kontrol edecek, piyasada rekabet ortamının sağlanmasını, sözleşmelerden doğan yükümlülükleri ve ihracat bağlantılarını dikkate alınarak belirlenecek usul ve esaslar dahilinde gelen talepleri değerlendirerek ithalata izin vermede yetkili olacak.