Üçlü zirvenin ardından gözler BM Genel Kurulu’nda. Suriye’deki gelişmelerin de ele alınacağı iki hafta sürecek kurulda Erdoğan’ın Trump’la bir araya gelmesi beklenirken, ‘Güvenli bölge’ için ABD ile ortak devriyeler sürüyor

Önce Çankaya sonra New York’ta pazarlık

Ankara’da düzenlenen Suriye Konulu Astana formatındaki 5. Türkiye-Rusya-İran Üçlü Liderler Zirvesinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM genel Kurulu’nda temaslarda bulunacak. Dün New York’ta başlayan 74. Birleşmiş Miletler Genel Kurulu’nda 2 hafta boyunca, iklim krizinden, ticaret savaşına, Suriye’deki güncel gelişmelere kadar pek çok konu görüşülecek. Erdoğan’ın haftalar önce duyurduğu Trump görüşmesinde dünkü zirvedeki temaslarını da paylaşması beklenirken, Türkiye ile ABD tarafından Suriye’nin kuzeyine kurulması planlanan güvenli bölgede 5’inci hava devriyesi yapıldı.

TRUMP GÖRÜŞMESİ KRİTİK

Erdoğan daha önce, “BM Genel Kurulu’na gittiğimizde bu görüşmemiz gerçekleşirse bu konu masamızdaki en önemli konulardan bir tanesidir İdlib meselesi. Ayın 16’sında yapacağımız toplantıdan bir karar çıkacak. Bu kararı ikili görüşmemize taşıyacağız. İdlib bizim meselemizdir. Buradaki göç bizim sınırlarımızı zorlayacaktır. Bunun dertlisi olan biziz” demişti. Fakat dünkü görüşmelerden İdlib hususunda Ankara’nın beklediği sonuç çıkmamış, Moskova ve Tahran İdlib’de Suriye Ordusu’nun ilerleyişine verdikleri desteği yinelerken, Putin’den “İdlib cihatçılar için güvenli bölge olmayacak” çıkışı gelmişti.

ABD’DEN YENİ ÜS

Öte yandan, ABD, Suriye’nin kuzeyinde askeri üs inşa etmeye devam ediyor. Mardin’in Nusaybin ilçesinin karşısında yer alan Kamışlı kentinde yeni bir askeri hava üssü daha kuruyor. Kamışlı kent merkezinde ise Suriye Ordusu askerleri olduğu için, ABD askeri üssü kentin 20 kilometre güneyindeki Bılbarut bölgesinde kuruyor. Suriye’nin kuzeyinde 28 askeri üssü olan ABD’nin bu yeni üssünün ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, daha önce birçok kez, ‘IŞİD’e karşı zafer’ açıklamaları yapmış ve Suriye’de bulunan Amerikan askerlerinin hemen hemen tamamını geri çekeceğini ilan etmişti. ABD, YPG ve bağlı örgütlere verdiği desteği ise ‘IŞİD’e karşı mücadele’ olarak gerekçelendiriyordu.

'EN BÜYÜK SORUN İDLİB'

Üçlü zirveye dün Rus basını da geniş yer ayırdı. İzvestiya yazarı Aleksey Zabrodin, Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran'ın iki yıl içinde hissedilir sonuçlar elde ettiğini, bir dizi çözüm bekleyen sorun kaldığını ve farklı çevrelerce yaklaşık 5 bin militanın bulunduğu ifade edilen İdlib gerilimi azaltma bölgesinin en büyük sorun olduğunu kaydetti. Ria haber ajansı ise Suriye’de barışın sağlanması, İdlib meselesinin çözülmesi, ABD’nin askeri birliklerinin Suriye’de bulunması ve Suriye Anayasa Komitesi’nin oluşturulması gibi konuları öne çıkardı. TASS haber ajansı da, "Rusya, İran, Türkiye liderleri, Suriye'nin egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne zarar verilmemesi gerektiğini vurguladı" yorumunda bulundu.