Siirt Pervari’deki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) öğrencilerinin, 2 ve 3 yaşındaki çocuklara cinsel istismarda bulunup, birini

Siirt Pervari’deki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) öğrencilerinin, 2 ve 3 yaşındaki çocuklara cinsel istismarda bulunup, birini öldürdüğü olayda, ailelerin ‘aralarında anlaştığı’ ortaya çıkmış, Pervari Belediye Başkanı DP’li İsmail Bilen, “Pervari küçük, hepimiz akrabayız. Olayı kapattık gitti kendi aramızda. Kapattık diye kaymakamsız, savcısız ve emniyetten habersiz yapmadık. Onlarla beraber yaptık” diyerek kanları donduran bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın çok tepki çekmesi üzerine Siirt Valisi Necati Şentürk, il merkezi ve Pervari’de meydana geldiği belirtilen cinsel istismar olaylarını görüşmek için sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplantı düzenledi.
‘EKONOMİK DESTEK’TE BULUNACAKLARMIŞ!
Şentürk, “Suçu oluşturan ortam nedir? Nelerden beslenir? Suçu oluşturan bu ortamı nasıl ortadan kaldırabiliriz? Bunları konuşacağız. Şüphelilerin eğitim düzeyleri düşüktür. Mağdur çocukların babası ile görüştüm. Devlet olarak himayemize aldık. Üç yıl süreyle o aileye ekonomik yardımında bulunacağız, sosyal ve psikolojik destek vereceğiz. Ama bu olayın en büyük sebebi eğitimsizlik ve cahilliktir.” dedi.
Ailenin, çocuklarında meydana gelecek psikolojik değişimleri rahatsızlıkları fark edecek düzeyde olmadığını vurgulayan Vali Şentürk, ekonomik sorunlar çeken ailenin bir çocuğunun 20 yıldan beri kayıp olduğuna dikkat çekti. Olayın sosyal sebepleri de olduğunu kaydeden Şentürk, “Yanlış anladığımız örf ve adetler var. Onları da evrensel değerlerle bağdaşır hale getirmemiz gerekir.” şeklinde konuştu.
Okul müdürleri ve rehber öğretmenlerle toplantılar düzenleneceğini belirten Şentürk, “Çocukların korunması gerekiyor. Çocuklara da o bilincin verilmesi gerekiyor. Normal hayatta, okula giderken, okulda, sokakta oyun oynarken kendini koruma bilincini vermemiz gerekir. Bu da eğitim yoluyla olur. Anne babaların, sivil toplum örgütlerinin ve devletin yapacağı bazı işler vardır.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan geç gelen YİBO düzenleme planı
Sİİrt’te YİBO’daki cinsel istismar ve cinayet vahşeti sonunda Milli Eğitim Bakanlığı’nı da harekete geçirdi. Bakanlığın kararına göre, bundan böyle bu okullarda okuyan küçük öğrenciler taşınması uygun yerleşim birimlerinde yaşıyorlarsa okulda değil, ailelerinin yanında kalacak ve taşımalı sistemle okula getirilip götürülecek.
İlköğretim çağında çocukların ilköğretime erişimini sağlamanın, bakanlığın temel sorumlulukları arasında yer aldığı anımsatıldı. Genelgede şunlar söylendi:
“Taşımalı ilköğretim uygulaması devam ediyor. Ancak yatılı ilköğretim bölge okullarındaki 6-11 yaş aralığında olan 1-5. sınıf öğrencileri, anne-baba desteğine büyük ölçüde ihtiyaç duyduklarından günlük yaşantılarında birtakım zorluklarla karşılaşabilmektedir. Bunun sonucunda, öğrencilerin sosyal ve kişilik gelişmeleri olumsuz etkilenmektedir. Bu öğrenciler, taşımalı ilköğretim kapsamına alınması halinde bu yaş grubunun karşılaştığı problemlerin önemli ölçüde azalacağı düşünülmektedir. Yatılı ilköğretim bölge okullarının 1-5. sınıflarında okuyan ve taşınması uygun yerleşim birimlerinde bulunan öğrenciler, taşımalı ilköğretim kapsamına alınacaktır.”
16 yaşındaki kızı
kaçırıp fuhuşa zorladılar
İstanbul’da, 16 yaşındaki bir kızı fuhşa zorladıkları iddiasıyla yedi kişi gözaltına alındı.
Alınan bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, Büyükçekmece Kumburgaz Mahallesi’nde küçük yaşta bir kızın tutulduğu ve fuhşa zorlandığı ihbar edilen eve operasyon düzenledi. Operasyonda, evlenme vaadiyle yaklaşık sekiz ay önce A.D. tarafından kaçırıldığı ve fuhşa zorlandığı iddia edilen B.Z. kurtarıldı.
Belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon yapan jandarma, A.D, S.S, E.M, H.A. ve F.D. ve B.Z. ile rızası dışında ilişkiye girdiği belirlenen M.R. ve M.Ç’yi gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda B.Z’ye ait nüfus cüzdanı ve cep telefonu ile çeşitli eşyaları ele geçirildi. Şüpheliler, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilirken, B.Z. ile rızası dışında ilişkiye girdiği belirlenen yaklaşık 30 kişinin kimlik bilgilerinin tespit edilmesi için yapılan çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Manisa’daki cinsel istismar olayında 26 kişi tutuklandı
Manİsa’nın Alaşehir ilçesi’nde küçük yaştaki çocukların fuhuşa zorlanması ve cinsel istismar olayıyla ilgili olarak adliyeye sevk edilen 28 kişiden 26’sı tutuklandı, 2’si serbest bırakıldı. Alaşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından çocukları fuhşa zorladıkları ve bu çocuklarla fuhuş yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 31 kişiden, 28’i dün emniyetteki sorgularının tamamlanmasının ardından akşam saatlerinde adliyeye sevk edildi. 3 şüphelinin ise emniyetteki sorgularının ardından serbest bırakıldığı belirtildi. Adliyeye sevk edilen zanlılardan 26’sı çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanırken, 2 zanlı ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu arada olayla ilgili 4 kişinin daha arandığı öğrenildi.
SES: Devlet görevini yaparak
cinsel istismarı önlemeli
SaĞlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Ergun Demir, “Çocukların  cinsel istismara uğramasını önlemek devletin asli sorumluluğu ve görevidir. Hiçbir yetkili çocukların maruz kaldığı istismar ve ihmali münferit görmemeli, sorunu halının altına süpürmemeli” açıklaması yaptı.
SES İzmir temsilciliğinde psikiyatri uzmanı Halis Ulaş, Adli Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özgür Can ve Dr. Cüneyt Özboyacı ile bir basın açıklaması gerçekleştiren Ergun Demir,  Siirt, Pervari, Edirne, ve son olarak Manisa Salihli’de çocuklara yapılan  istismar, cinsel saldırı ve tecavüz olaylarının kamuoyunun vicdanında büyük sarsıntı yarattığını söyledi.
Demir konuşmasında “Çocukların maruz kaldığı istismar ve ihmal çocukların ciddi ve kalıcı ruhsal sorunlar yaşamasına, kişilik gelişimlerinin bozulmasına yol açıyor. Cinsel istismar ve sömürü, fizik sağlığı yanında çocuğun ruhsal, duygusal, toplumsal yaşamı üzerinde kalıcı, derin ve yaşam boyu sürecek izler bırakacaktır. Türkiye Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeye ilk imza atan ülkelerden biridir. Sözleşmede; ‘Taraf devletler, çocuğu, her türlü cinsel sömürüye ve cinsel suistimale karşı koruma güvencesi verirler’ deniliyor.  Bu sorunun ortadan kaldırılmasında ve önlenmesinde yönetimlere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara, meslek örgütlerine, uzmanlık derneklerine, sendikalara önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Cinsel istismar çocuk olgularının yargıya çok az yansıdığı göz önüne alınarak mevcut durumun ne olduğu konusunda kapsamlı araştırmalar yapılmalı, olayların üzeri örtülmemelidir” diye konuştu.