Önce talan, sonra çözüm

İstanbul’da insan hayatını tehdit eden ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen inşaat odaklı rant politikasının en çarpıcı etkisi, Gaziosmanpaşa ilçesinin Sultangazi, Cebeci ve Esentepe mahallelerinde gösteriyor. Bölgede derinlikleri yüzlerce metreyi bulan taşocaklarının hemen yanında bulunan Cebeci Köyü sakinleri patlamalar nedeniyle huzursuz. Patlatılan dinamitler, mahallede deprem etkisi oluşturuyor.

Dinamitle yapılan kontrolsüz patlamalar nedeniyle evlere gökten taş yağıyor. Geçen yıl patlamada fırlayan bir kaya parçası, mahalle sakinlerinden Hasan Konuk’un evinin kiremitlerini kırıp, çatıyı deldikten sonra odaya düştü. Ölümden döndüklerini söyleyen Konuk, eve düşen kaya parçasını yaklaşık 1 yıldır saklıyor. Konuk, “Hepimiz bu ocakların kapanmasını istiyoruz. Bıktık artık” diyor. Bir başka mahalle sakini ise 25 yıldır Cebeci Köyü’nde ikamet ettiğini dile getirerek, “Buraya ilk taşındığımda derelerden mis gibi su akardı. Şimdi her taraf berbat” diye konuşuyor.

16 ŞİRKET, 22 RUHSAT
İktidarın bölgedeki talanın önünü açmasıyla taşocaklarına ilişkin 16 şirketin 22 saha ruhsatı bulunuyor. Şimdi ise ‘sütre’ formülü geliştirdi. Proje kapsamında; maden yolları ile yerleşim bölgelerine erişimi sağlayan ulaşım yolları arasında yüksek sütre yapılar (ara duvar) yapılması planlanıyor. Bu yeşil yüksek duvarların maden bölgesi kaynaklı gürültü ve çevre kirliliğini engelleyeceği iddia ediliyor.