Bağışıklık sistemi çöktüğü için tahliye edilen siyasi tutuklu Hasan Kaçar cezaevine giriyor. Adli Tıp, 6 aydır dışarıda tedavi olan Kaçar’ın tedavi süresinin uzatılmasını reddetti

Önce Taylan Çintay şimdi de Hasan Kaçar

ZEYNEP YÜNCÜLER

Mart ayında, ‘ankilozan spondolit’ (omurgada kemiklerin birbirine kaynaması) ve ‘chron’ (kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığı) tedavisi için tahliye edilen hasta mahkum Hasan Kaçar için tekrar tutuklama kararı çıktı.

Kaçar gibi durumu ağır olan, tedavisi için geçen yıl tahliye edilen mesena kanseri Taylan Çintay da yarın cezaevine tekrar gönderiliyor.

PKK davasından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Hasan Kaçar, Rize E Tipi Cezaevi’nde ‘ankilozan spondolit’ adlı hastalığına yakalandıktan sonra, Metris R Tipi Cezaevine götürülmüştü. Ardından sağlık durumu kötüye gidince Cerrah Paşa Tıp Fakültesi’ne kaldırılan Kaçar’a ‘chorn’ hastalığı teşhisi de konmuş, 14 Mart 2014 tarihinde de tedavisi için tahliyesi karar verilmişti. Adli Tıp Kurumu, yaklaşık 6 aydır dışarıda tedavi olan Kaçar’ın tedavi süresinin uzatılması talebini reddetti. Kaçar tekrar cezaevine gönderilecek.


‘BİLİMSEL HİÇBİR RAPOR YOK’
Hasta mahpusların tahliyesindeki en büyük engelin Adli Tıp Kurumu’nun olduğunu belirten Kaçar’ın avukatı Gülizar Tuncer “Adli Tıp Kurumu iktidardan bağımsız bir kurum değil, maalesef taraflı hareket ediyor.  Onları cezaevine tekrar gönderme bir devlet politikadır. Adli Tıp Kurumu da bu politikayı destekliyor” dedi.

Adli Tıp Kurumu’nun vermiş olduğu raporların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını ifade eden Tuncer, “Ortada bilimsel hiçbir rapor yok, bu insanların yaşamları ile oynuyorlar.  Hasan gibi Taylan Çintay’ın hakkında da yakalama kararı çıktı. Bu kadar ağır hasta konumundaki insanların 6 ay içinde iyileşmesi mümkün değil. Adli Tıp iktidardan bağımsız raporlar çıkarmadığı için, kesinlikle kurumdan bağımsız bilirkişi raporlarına ihtiyaç var. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ve Adli Tıp Kurumu’na bu raporları geçerli saymadığımıza dair itirazda bulundum. Tabii ki reddettiler. Hasta mahpuslar için ciddi çalışmaların yapılması ve  birlik olunması gerekiyor. Yoksa ölüm haberlerini almaya devam edeceğiz” diye konuştu.


‘KARDEŞİMİN HAKKINI YEDİLER’
Hasan Kaçar’ın ablası sağlıkçı Ayşe Çetindaş ise kardeşinin durumunu şöyle anlattı; “Hasan’ın sahip olduğu hastalıklar tedavisi olmayan hastalıklar, ilaçlarını düzenli bir şekilde alıp, sürekli kontrol altında kalması gerekiyor. Bu 6 aylık süreçte de öyle oldu. Şimdi kardeşimi tekrar cezaevine alacaklar, o koşullarda iyi gitmesi imkansız. Adli Tıp kardeşimin hakkını yedi. Hasan’ı  hastalığının en aktif döneminde yeniden tutukluyorlar. Hayal kırıklığı yaşadık, biz diğer hastalar da Hasan gibi özgürlüğüne kavuşacak diye umut ederken, baktık ki çıkanları bile topluyorlar.”