Önce tazminat sonra helallik

EMEK SERVİSİ

Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi Uyar Maden işçileri Soma Hükümet Meydanı’nda “Madenciye eksiksiz yasa” diyerek basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan Uyar mağduru işçi Himmet Mutlu, 12 Ekim 2020’de yüzlerce Uyar Maden işçisinin kazanılmış haklarını almak için başlayan direnişiyle verilen sözlerin hâlâ yerine getirilmemesi nedeniyle alanda olduklarını söyleyerek, “Bizlere AKP olağan kongresi sonrasında yasa çıkarılacağı beyan edildi. Ancak aylar geçmesine rağmen ne yasa çıktı ne sözler tutuldu, ne haksızlık giderildi ne de somut çözümler üretildi. Biz sorunun siyasal iktidar tarafındaki muhataplarına çözüm için defalarca sesimizi duyurduk, görüşmeler yaptık. Bu yüzden biz bir kere daha hakkımız için yollara düşmeden önce uyarıda bulunuyoruz. Biz sadaka istemiyoruz. Biz gasbedilen haklarımızın karşılığını istiyoruz” dedi.

Sadece Uyar Maden işçileri olarak değil, tüm işçilerin de hak arama mücadelesinde dayanışmanın önemli olduğunu söyleyen Mutlu, “Bizler, pandemi döneminde dahi evine ekmek götüremediği için yaşamına son veren yüzlerce işçinin, kod 29 uydurmasıyla işten atılan ekmeğinden edilen, ücretsiz zorunlu izne ayrılan işçilerin de onurunu temsil ediyoruz. Biz sadece kendimizi değil sağlığını, geleceğini yerin derinliklerinde kaybeden işçi arkadaşlarımızın da sesiyiz” diye konuştu.


Hakkımızı vermezseniz Ankara’ya yürürüz

Hakları için mücadele vurgusu yapan Mutlu, “Eğer işçinin kazanılmış hakkını vermeyecekseniz Ankara’ya geliriz. Hakkımızı almadan da dönmeyiz. Biz yola çıkarsak milyonlarca işçinin, emekçinin gözü, sözü ve kalbi bizimle olacaktır” dedi.

Basın açıklaması ardından konuşan ve 15 yıllık alacağı olan işçilerden İdris Sarıkaya ise yaptığı konuşmada “Önce tazminatlarımızı ödeyin öyle helalleşelim” diye konuştu.