Yurt ve kira zamlarının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla dün üniversite harç ücretlerine de yüzde 36 zam geldi. Tüm bu zamlar karşısında öğrencilerin eğitim hayatı riske atılıyor.

Önce yurda, şimdi de harca zam: Üniversiteliler nasıl okuyacak?
Fotoğraf: AA

Dilan ESEN

Üniversite tercihleri dün başladı ancak aynı zamanda harç ücretlerine de zam geldi. Harç ücretlerinin yanı sıra geçen haftalarda üniversite öğrencileri Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlara da zam yapıldı. Tüm bunların yanında ev kiralarına daki fahiş artış, öğrencilerin soluğunu kesecek. Üniversitelilerin eğitim hayatını tehlikeye sokacak bu zamlar, eğitime ulaşımı zorlaştırırken yurt ve kira zamları da öğrencileri tarikatlar ile cemaatlere mahkûm edecek.

Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre üniversite harç ücretlerine yüzde 36 oranında zam geldi. Harç ücretleri; tıp fakültesinde 706 liradan 961 liraya, hukuk fakültesinde 374 liradan 509 liraya, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde 590 liradan 804 liraya çıktı. Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler 2012’den beri harçlardan muaf tutuluyor ancak ikinci öğretim programında yer alan ve fakültelerin öğretim süresi içerisinde mezun olmayan öğrenciler belirlenen harç ücretlerini ödüyor.

Erdoğan’ın kararının ardından bölümlerin katkı payı ücretlerinin bir kısmı şöyle:

Tıp fakülteleri: 961 lira
Diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri: 804 lira
Veterinerlik: 629 lira
Mühendislik ve mimarlık: 630 lira
Hukuk, işletme, iktisat ve siyasal bilgiler: 509 lira
Konservatuvar: 958 lira

Uzaktan ve ikinci öğretim ücretlerinin bazıları ise şu şekilde:

Veterinerlik fakültesi: 3 bin 471 lira
Mühendislik ve mimarlık: 2 bin 486 lira
Hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler: Bin 879 lira
İlahiyat, eğitim ve yabancı diller: Bin 670 lira

KYK’YE YÜZDE 58 ZAM

KYK ise 2022 yurt ücretlerine yüzde 58 zam yaptı. Toplam 700 bin kapasitesi bulunan yurtlara gelen zammın ardından CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in açıklamasına göre 2021 yılında en yüksek 550 TL olan yurt ücreti 935 TL’ye çıktı.

Resmi Gazete’de haziran ayında kira artışı oranına ilişkin bir karar yayımlandı. Buna göre yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki artış, bir önceki yılın yüzde 25’ini geçemeyecek.

İstanbul Kitap ve Kırtasiye Odası Başkanı Yavuz Tekçe de BirGün’e yaptığı açıklamada, kırtasiye ürünlerinin hepsine en az yüzde yüz oranında zam geldiğini söyledi. Tekçe, “Her şeye zam geldi. Kırtasiyedeki ürünlerin yüzde 90’ı ithal, her şeye en az yüzde 100 zam geldi, daha aşağısı yok. Kâğıda ise yüzde 150’ye varan bir zam oldu” dedi. TÜİK’in açıklamasına göre ise yıllık enflasyon yüzde 78,62.

once-yurda-simdi-de-harca-zam-universiteliler-nasil-okuyacak-1045199-1.

EĞİTİMİ ETKİLİYOR

Tüm bu yüksek artışlar ve zamlar düşünüldüğünde üniversitelilerin, eğitim şansı neredeyse ortadan kalkıyor. Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube Başkanı Mutlu Arslan’a göre öğrencilerin barınma ve geçinme sorunları had safhada. Arslan, “Üniversitelerde pek çok sorun yaşandığını biliyoruz ama öğrencilerin yüz yüze kaldığı barınma ve geçinme sorunu tüm sorunların üstüne çıkmış durumda” dedi. Yoksul ailelerin çocuklarının hayat pahalılığı nedeniyle eğitim öğretim hayatlarını sürdürememe tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna değinen Arslan, şunları dile getirdi: “Sayıları zaten yetersiz olan yurtlara sürekli olarak zam yapılıyor. Öğrencilere verilen krediler onların öğrenim hayatlarını devam ettirmelerine imkân sağlamayacak düzeylerde kaldı. Pek çok öğrenci öğrenimlerini çok kötü barınma ve beslenme koşulları altında, borçlanarak sürdürebiliyor. Bu sorunlar öğrencilerin akademik başarılarını da olumsuz etkiliyor.”

PARASIZ EĞİTİM ŞART

Özellikle yurt ve ev fiyatlarına yapılan zamların üniversite öğrencilerini tarikat ve cemaat yurtlarına yönlendirebileceğini aktaran Arslan, şöyle konuştu: “Öğrencilerin içinde bulunduğu bu durum ne yazık ki siyasi iktidar tarafından göz ardı ediliyor. Bu kötü durum, öğrencileri tarikat, cemaat, vakıf ilişkilerine yönlendirmenin bir aracı olarak kullanılıyor. Dahası, öğrencilerin yaşamsal talepleri ‘asayiş’ sorunuymuş gibi algılanıyor. Talebini dile getiren öğrenciler yurttan atılmakla, kredisi kesilmekle, okuldan uzaklaştırılmakla tehdit ediliyor. Bu durumun kabul edilebilir bir yanı yok. Tarikatlara, cemaatlere, vakıflara yönlendirilen kaynaklar kesilmelidir. Bu unsurların eğitimle, sosyal hizmetlerle, yurtlarla bağı kesilmelidir. Tüm öğrencilere parasız, nitelikli ve ulaşılabilir barınma, beslenme ve eğitim imkânı sağlanmalıdır.”