Öncelik toplumsal talepler olmalı
Fotoğraf: DepoPhotos

POLİTİKA SERVİSİ

Altılı Masa’da adaylık krizinin çözülmesinin ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçim startını verdi. Takvim, 14 Mayıs’a kadar yoğun geçecek. Kendisinin ve masadaki diğer liderin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş da mitinglerde etkin rol oynayacak. Sandıkta oy ve moral üstünlüğü şimdilik muhalefet lehine görülse de ülke tarihinin en kritik seçimlerine girilirken muhalefetin ana eksenini doğru belirlemesi gerekiyor.


Ülkedeki ekonomik buhran, geçim sıkıntısı ve yüksek enflasyon halkı canından bezdirdi. Üzerinde 45 binden fazla yurttaşın yaşamını yitirdiği deprem de eklenince hükümetin yönetememe krizi ile bunun yurttaşa yansıması gün geçtikçe daha sert olacak. Öte yandan CHP Lideri Kılıçdaroğlu son bir yılda en çok alkışı elektrik faturalarına karşı protestosunda, "128 milyar dolar nerede?" dediğinde, Beşli Çete’ye peşkeş çekilen 418 milyar doların hesap soracağı yönündeki çıkışlarında, kurumların önünden yaptığı açıklamalarında, EYT, taşeron işçiler, öğrencilerin KYK borçlarının faizlerinin silinmesi talebi gibi eylemlerinde aldı.

Böyle bir ortamda muhalefet partilerinin de dümeni halkın başta ekonomi olmak üzere yakıcı taleplerine çevirmesi gerekiyor. Diğer yandan ‘tek adam’ rejimiyle birlikte demokrasi krizi de toplumun üzerinde ağır baskılara neden oldu. Dün 8 Mart Kadınlar Günü için sokaklara çıkan kadınlar polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı. Ülkede onlarca kadın katledilirken İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi muhalefet için kritik adımların başında geliyor. Gençler için de benzer talepler söz konusu. Ülkeden göç etmek isteyen, ülkeye dair ‘umutlarını yitiren’ gençlere yeniden umut olmak muhalefetin en önemli seçim başarılarından biri olacaktır.

HAREKET VAKTİ

Sosyal medya yasakları, özgürlüklerin kısıtlanması ve gelecek kaygısı gençlerin en önemli sorunu olarak karşımızda duruyor. Seçim şarkılarının gençlerin ilgi duyacağı tarzda seçmek, sosyal medyada ilgi çekici içerikler üretmek gençleri kucaklamak ve onların taleplerini karşılamak için şüphesiz yeterli değil. Öncelikle gençleri değişimin doğrudan bir parçası haline getirmek, siyasete aktif biçimde katılımlarını sağlamak gerçekçi bir çözümün yollarını açacaktır.

Muhalefet, seçime kalan 66 günde yüzünü toplumsal taleplere döndüğü oranda başarı sansını artıracaktır. Tabandaki değişim rüzgarının önünde İyi Parti Lideri Meral Akşener de duramayıp masaya yeniden dahil oldu. Muhalefetin, sokağın rüzgarından geri kalma şansının olmadığı bir sürece girildi. Sandık güvenliği de dahil olmak üzere en geniş kesimleri Saray rejimini yenmek için kanalize edecek muhalefet için hareket vakti geldi.