Önder Babat, vurulduğu yerde anıldı

3 Mart 2004'te İstanbul Taksim'de öldürülen İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Önder Babat vurulduğu İmam Adnan Sokak'ta anıldı.

Saat 19.00'da başlayan anma için yurttaşlar Taksim'de bulunan İmam Adnan Sokak'ta toplandılar. Etkinliğe Devrimci Hareket, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Komünist Parti, TKP 1920, SYKP ve Kaldıraç Dergisi temsilcileri katıldı. Anma etkinliği öncesi Önder Babat ve devrimci mücadele içerisinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. 'Katil devlet hesap verecek' ve 'Önder Babat ölümsüzdür' sloganlarının atıldığı anmada Devrimci Hareket, EHP, TKP 1920 ve Komünist Parti temsilcileri açıklama yaparak, Babat'ın katilinin devlet olduğunu vurguladı. Babat'ı anma etkinliği Adalılar'ın müzik dinletisi ile son buldu.

***

'Önder'in katillerini tanıyoruz'

Devrimci Hareket tarafından anma öncesi yayımlanan çağrıda, “AKP, mecliste yasalaştırmaya çalıştığı iç güvenlik paketiyle faşizmin şiddetini koyulaştırıyor. Bu paketle birlikte yeni katliamların önü açılıyor. Faşizm bir katliam rejimidir. Roboski'den Gezi'ye, Kobane eylemlerinden Cizre'ye katliamlarını sürdürüyor. Bundan 11 yıl önce 3 Mart 2004'te Taksim'in orta yerinde, İmam Adnan Sokak'ta Önder yoldaşı katlederek aramızdan aldılar. Katilleri tanıyoruz" denildi.

DAVA AÇILMADI
Babat, İmam Adnan Sokak'ta, çalışanı olduğu Devrimci Hareket dergisine ait binadan çıktıktan sonra kimliği belirsiz kişi veya kişilerce başından vurularak öldürülmüştü. Ateşin nereden açıldığı belirlenemezken, Babat'ın ölümü üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen dava bile açılmadı. AİHM, etkili bir soruşturma yürütülmediği için Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkûm etmişti.