Türkiye'ye geleceğinin ortaya çıkması bile tartışmalara yol açan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i savunan Başbakan Tayyip Erdoğan

TOLGA KORKUT Bianet

Türkiye'ye geleceğinin ortaya çıkması bile tartışmalara yol açan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i savunan Başbakan Tayyip Erdoğan “Gazze ile Darfur’u birbirine karıştırmamak lazım. Darfur’da böyle bir şey olsa, onun da sonuna kadar takipçisi oluruz" sözleriyle 'soykırım' reddetti. İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, El Beşir hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarıyla ilgili yargılanmasını istediği ve hakkında tutuklama kararı verdiğini hatırlattı ve "Uluslararası mahkemenin tutuklanmasını istediği El Beşir'in gelmesi, ahlaka da hukuka sığmıyor. Türkiye üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi'nin kararına uymuyor; El Beşir'i yargılaması gerek, yapmıyor. Müslümanlar ne zamandır zalimi korur oldu?" diye sordu.
NE HUKUKA NE AHLAKA SIĞAR
İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) teslim edilmesi gerektiğini söylüyor. UCM'nin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarıyla ilgili yargılanmasını istediği ve hakkında tutuklama kararı verdiği El Beşir'in, İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) toplantısına katılmak üzere İstanbul'a geleceği açıklanmıştı. Türkiye, El Beşir'le ilgili hiçbir hukuki işlem yapmayacağını açıklamıştı.
Aynı zamanda Türkiye'nin UCM'nin yargı yetkisini tanıması için mücadele eden UCM Koalisyonu'nun da sözcüsü olan İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, El Beşir'in gelişiyle ve Türkiye'nin tutumuyla ilgili "ne ahlaka ne hukuka sığıyor" diyerek sorunları şöyle özetliyor.
TÜRKİYE YARGILAMALI AMA YAPMIYOR
Kendi yasalarına göre, Türkiye El Beşir'i yargılamalı ama yapmıyor: Ceza Yasası'nın 13. maddesine göre, insanlığa karşı suçlarda Türkiye herkesi yargılayabilir. El Beşir'le ilgili kuvvetli deliller olduğu için UCM tutuklama kararı verdi. Türkiye'de de kovuşturma açmaya yeterli delil var. Türkiye bunu gerekçe göstererek gelme diyebilir.
Gelmesine izin vererek, aslında TCK'de suç olan bir hususta yardım ve yataklık yapıyor. Yasada yabancı veya vatandaş ayrımı yok. Sadece uluslararası ilişkileri gözeterek yabancılar için soruşturmada izin mekanizması var. Türkiye El Beşir'i kesinlikle yargılamalı. Savcı olsam tutuklanması için elimden geleni yaparım. Bu tip olayların üzerine gidildiği oranda, insanlık suçları, katliamlar azalacak.
TÜRKİYE, BM KARARINI ÇİĞNİYOR
BM Güvenlik Konseyi'nin üyesi, karara uymuyor: El Beşir'le ilgili tutuklama kararı süreci, BM Güvenlik Konseyi'nin 31 Mart 2005'teki 1593 sayılı kararıyla başladı. UCM savcısı buna dayanarak soruşturma açtı. El Beşir hakkında tutuklama kararı olan iki bakanını teslim etmedi, kendiyle ilgili kararı da tanımıyor. Sudan'da insanlığa karşı suçlar hâlâ devam ediyor. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi; bu karara aykırı hareket edemez.
AB için gizli siyasi kriter: En son Çek Cumhuriyeti'yle, Avrupa Birliği'ndeki (AB) 27 ülkenin tamamı UCM'ye taraf. Bu AB üyeliğin için gizli bir siyasi kriter haline geldi. Türkiye AB'nin uyarısını dikkate almıyor. Oysa üyelik müzakeresi yürütürken mutlaka UCM'ye taraf olmalı. Başbakan 2004'te UCM'ye taraf olmayı taahhüt etmişti. Anayasada Türkiye Mahkeme'yi dolaylı olarak tanıyor.
MÜSLÜMANLAR ZALİMİ KORUR MU?
Gazze'yi gören Darfur'u da görmeli: Başbakan Gazze'yi gündeme getiriyor, ama Darfur'u görmüyor. Darfur'da kat be kat insanlık suçu var. Sorumlusu, darbe yapmış korgeneral El Beşir. Bir diktatör. İlişki kurulan hükümet böyle.
Dindarlar tepki göstermeli: Darfur'daki insanlık trajedisinin bitmesi için ülkelerin tutum alması gerek. Toplantı İslam Konferansı Örgütü'nün toplantısı. Ne zamandan beri Müslümanlar zalimleri korur oldular?
Bu nasıl bir örgüt ki, bu katliamların sorumlusunun toplantıya katılmasına izin veriyor? Dindarların buna tepki göstermesi gerek. Bosna için Karaciç yargılanıyor. El Beşir'den ne farkı var?

Başbakan’a göre Darfur’da soykırım yok!
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, AB ile kriz yaratan Sudan Devlet Başkanı El Beşir'in Türkiye'ye gelmesiyle ilgili olarak da "Gazze ile Darfur birbirine karıştırılmamalı, Darfur'da soykırım yok" açıklamasında bulundu. Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in ziyaretiyle ilgili soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, El Beşir’in İSEDAK tarafından davet edildiğini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu. “Gazze ile Darfur’u birbirine karıştırmamak lazım. Gazze’de 1.500 insan öldürülmüş. Darfur’da böyle bir şey olsa, onun da sonuna kadar takipçisi oluruz. Ben bunu Netanyahu’yla rahat konuşamam ama Ömer Beşir’le rahatlıkla konuşurum. ‘Bu yaptığınız yanlış’ derim, bunu de yüzüne derim. Bir Müslüman soykırım yapamaz. Varsa böyle bir şey, tespit etmemek mümkün değil. Rahat rahat onu da söyleriz. ‘Böyle bir şey yapamazsın, buna hakkın yok’ deriz. Türkiye’nin en azından özgüveni var. Bu konudaki rahatlığımı BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon’a da açıkladım. Bize görev düşerse biz hazırız dedim.”

El Beşir hakkındaki suçlamalar
UCM, 4 Mart 2009'da, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında tutuklama emri çıkartmıştı. El Beşir, Darfur'da insanlık ve savaş suçu işlemekle itham ediliyor. İnsanlık suçları başlığı altında; cinayet, toplu infaz, işkence, tecavüz ve zorla uzaklaştırma yer alırken, savaş suçları başlığı altında ise; kasten masum sivillere yönelik saldırı emri vermek ve yağma yapmak bulunuyor. Karara göre, bu suçlar, Darfur'daki sivillere karşı işlendi. Sivillerin büyük bölümünün, hükümet tarafından isyancı grupları desteklediği düşünülen Fur, Masalit ve Zaghava gruplarına mensup olduğu belirtilmişti. BM verilerine göre, Darfur'da 4 yıldır süren iç savaşta en az 200 bin kişi öldü, 4 milyon kişi insani yardım olmaksızın yaşayamayacak durumda. 2.5 milyon insan ise yerlerinden oldu.