Elektrik şirketlerinin ihaleleri yine şirketleri yöneten kişilerin ortağı olduğu başka şirketlere veriliyor. Cengiz ve Kolin bu yöntemle sadece ocak ayındaki ihalelerde 310,7 milyon TL’lik sözleşmeye imza attı.

Onların kazancı halka yük oldu
5’li çete ortaklarından Cengiz ve Kolin iktidar yakınlığıyla biliniyor. (Fotoğraf: Depo Photos)

Mustafa BİLDİRCİN

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun mali hesaplarında yapılan Sayıştay denetimleri sonucunda hazırlanan raporlarda, elektrik dağıtım şirketlerine yönelik çarpıcı tespitler yer aldı. Dağıtım şirketlerinin ihalelerine, bu şirketleri yöneten kişilerin ortağı olduğu başka şirketlerin de katılabildiği öğrenildi. Sayıştay denetçileri, “İhale sonucunda imzalanan sözleşme bedeli yatırım tutarını oluşturmakta ve bu tutar tarife yoluyla en nihayetinde tüketicilerden alınmaktadır” tespitiyle şirketlerin harcamalarının yurttaşın sırtına yüklendiğine dikkat çekti. Denetçiler, EPDK yetkililerini “Rekabet ortamının daha sağlıklı oluşturulmasının elzem olduğu anlaşılmıştır” diye uyardı.

TEK GÜNDE 310,7 MİLYON TL

Cengiz ve Kolin’e ait CK Akdeniz bünyesindeki Akdeniz Elektrik Dağıtım (AEDAŞ) isimli şirketin 9 Ocak’ta sözleşmesini imzaladığı dört farklı ihale, Sayıştay’ın uyarılarının dikkate alınmadığını ortaya koydu. AEDAŞ’ın gerçekleştirdiği dört farklı bakım ihalesinin tamamı, yönetiminde Cengiz ve Kolin şirketleri ile bağlantılı isimlerin olduğu Beda Enerji ve Hipar Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi şirketlerine verildi.

Akdeniz Elektrik Dağıtım şirketinin Beda Enerji ve Hipar Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi şirketlerine verdiği ihaleler ve ihalelerin 9 Ocak’ta imzalanan sözleşme bedelleri ise şöyle kaydedildi:

•Akdeniz 2023, birinci seviye bakım: 15 milyon TL

•Akdeniz 2023, ikinci seviye bakım: 103 milyon 39 bin 556 TL

•Akdeniz 2023, üçüncü seviye bakım : 105 milyon 708 bin 289 TL

•Akdeniz 2023, üçüncü seviye bakım: 87 milyon 17 bin 323 TL

***

CENGİZ VE KOLOĞLU YÖNETİMDE

Hipar Adi Ortaklığı'nın yönetim kurulunda Ahmet Cengiz yer alıyor. Sektörde, "Kolin grubunun ikinci kuşak üyesi" olarak bilinen Devrim Koloğlu da şirketin yönetim kurulunda bulunuyor. BEDA Enerji'nin yönetiminde de bilindik isimler göze çarpıyor. Naci Koloğlu ve Mehmet Cengiz isimleri, şirketin çatı yöneticileri arasında geçiyor.