İSİG Meclisi'nin raporuna göre, ilk vakanın açıklandığı mart ayından bu yana en az 368 işçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Raporda, "Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer iş kollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır" talepleri yer aldı.

Önlemsizlik 368 işçiyi yaşamdan kopardı

EMEK SERVİSİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ‘Covid-19 salgını 8. ay raporu’nu yayımladı. Buna göre ülkede ilk vakanın açıklandığı mart ayından bu yana en az 368 işçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Rapora göre salgın nedeniyle yaşanan can kaybı en fazla sağlık sektöründe meydana geldi. 141 can kaybının yaşandığı sağlık sektörünü 90 can kaybıyla büro ve ofis elemanları takip ederken üçüncü sırada 25 can kaybıyla belediye çalışanları yer aldı.

Raporda şu taleplerde bulunuldu: “Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer iş kollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır. Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır. İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.”

İSİG Meclisi’nin verilerine göre mart ayının son yirmi gününde 14, nisan ayında 104, mayıs ayında 29, haziran ayında 13 işçi, temmuz ayında 16, ağustos ayında 57, eylül ayında 51, ekim ayında 51 ve kasım ayının ilk on gününde 33 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

En çok ölümün meydana geldiği şehirler; 108 işçi İstanbul’da, 25 işçi Ankara’da, 21 işçi Diyarbakır’da, 17 işçi Kayseri’de, 16 işçi İzmir’de, 15 işçi Kocaeli’de, 13 işçi Gaziantep’te, 10 işçi Bursa’da, 10 işçi Konya’da hayatını kaybetti.