LGBTT Onur Haftası kapsamında düzenlenen “Birimiz Hepimiz Hepimiz Birimiz İçin” adlı forumda, eşcinsel hareketin yaşadığı sorunlar ve bundan sonraki süreçte yapılması gerekenler...

LGBTT Onur Haftası kapsamında düzenlenen “Birimiz Hepimiz Hepimiz Birimiz İçin” adlı forumda, eşcinsel hareketin yaşadığı sorunlar ve bundan sonraki süreçte yapılması gerekenler tartışıldı. İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşen foruma Sanem Öztürk, Ufuk Ahısta ve Liz Amado konuşmacı olarak katıldı. Forumu Lambdaİstanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nden Zeliha Deniz yönetti.

ÖDP’li kadınları temsilen konuşan Sanem Öztürk, sistem karşıtı mücadeleyi birlikte yürüttüğü arkadaşlarına bile biseksüel olduğunu rahatça ifade edemediğini belirtti. “İşe içimizden başlamalıyız. Kendimize samimi olmaya çok ihtiyacımız var” diyen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumun denetleyici gözü, bizi kalıplara sıkıştırmak isteyen sistem, bizim kim olduğumuzla ilgilenmiyor aslında. Kendimizi ifade etmeye başladığımız anda sorun başlıyor. Kendimizi ifade ettiğimiz, ayrımcılığa karşı durduğumuz noktada koyun sürüsü içinde tehdit oluyoruz. ‘Bu işte bir terslik var’ dememizde sakınca yok, ama ‘Bu işte bir terslik var, gelin konuşalım, bir çözüm üretelim’ dersek işte o zaman sistemin saldırısına uğruyoruz.”

Bu sistemde insanların kendilerine, bedenlerine, cinsiyetlerine yabancılaşmalarına neden olacak binlerce unsurun bulunduğunu vurgulayan Öztürk, “sistem karşıtı diğer hareketlerle mücadeleyi ortaklaştırmak” şeklindeki söylemi doğru bulmadığını ifade etti.

‘BİZ ERKEK DEĞİLİZ’

Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi’nden (BEDİ) Ufuk Ahıska, Türkiye’deki eşcinsel hareketi çok olumlu, sorgulayıcı, ilham verici  ve diğer hareketler için ezber bozucu bulduğunu söyledi. Feminizmin LGBTT hareketine tecrübe aktarımı yaptığına, ilham verdiğine vurgu yapan Ahıska, her iki hareketi de çok önemsediğini, dünyayı değiştirmek için çok önemli iki güç olarak gördüğünü ifade etti.

SEVGİM DENİZALTI