Eşcinselliğin 'suç' olarak nitelendirildiği Malezya'da Onur koleksiyonuna el konulan Swatch, dava açarak tazminat ve saatlerin iadesini talep etti.

'Onur' koleksiyonuna el konulmuştu: Swatch, Malezya hükümetine dava açtı
Fotoğraf: Pixabay

İsviçreli saat markası Swatch, Onur Ayı vesilesiyle gökkuşağı renklerinde satılan saatlerine el konulması üzerine Malezya hükümetine dava açtı.

Şirket, LGBTİ+ haklarına dikkat çekmek için piyasaya sürülen 'Onur saatlerine' el konulmasının şirket itibarını zedelediğini söyledi.

Davanın ilk duruşması 20 Temmuz'da görülecek.

Reuters'ın haberine göre, eşcinselliğin bir 'suç' olarak nitelendirildiği Malezya'da, Swatch'ın 'Onur koleksiyonu'na mayıs ayında el konulmuştu. İçişleri Bakanı, söz konusu işlemin saatlerde 'LGBTQ' ifadesinin yer alması sebebiyle gerçekleştirildiğini söylemişti.

Reuters'ın gördüğünü ifade ettiği mahkeme belgelerinde, Swatch, Malezya İçişleri Bakanlığı'nın 16 mağazadaki 172 saate 'yasal olmayan bir şekilde el koyduğunu' belirtti.

'YASALARI İHLAL ETMEDİK'

Swatch tarafından 24 Haziran'da açılan dava, Malezya'nın Malay Mail haber sitesinde bugün haber oldu. Dava belgelerinde, "Şüphesiz ki el konulan saatler hiçbir şekilde kamu düzeni veya ahlakında bir bozulmaya sebep olmamış, herhangi bir yasayı ihlal etmemiştir" denildi. 

Malezyalı yetkililerin Swatch'a gönderdiği el koyma bildiriminde söz konusu saatlerin potansiyel olarak Malezya yasalarını çiğnediği ileri sürülmüştü. Swatch, el konulan saatlerin çoğunun üzerinde LGBTQ harflerinin yer almadığını belirtti. Şirket, dava açarak Malezya hükümetinden tazminat ve el konulan saatlerin iadesini talep etti. Swatch ayrıca söz konusu durumun 'ülkede iş yapma kabiliyetlerini büyük ölçüde tehlikeye attığını' belirtti.

Şirket, devam eden yasal süreçlere ilgili açıklama yapmayacaklarını aktarırken, Malezya İçişleri Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklamada bulunmadı.