LGBTİ+ yürüyüşünde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Onur Yürüyüşü Komitesi’nden yapılan açıklamada uygulanan şiddete dikkat çekildi, “Buradayız ve hiçbir yere gitmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınanlar serbest: "Biz hep buradayız"
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

İstanbul'da önceki gün düzenlenmek istenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan 300'den fazla kişi dün serbest bırakıldı.

Emniyet’ten resmi bir açıklama yapılmazken, gözaltına alınan kişi sayısının toplam 373 olduğu öğrenildi.

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Komitesi Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis müdahalesine lişkin açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde gerçekleşen açıklama öncesinde İHD’nin bulunduğu sokağa çok sayıda polis ekibi ve çevik kuvvet geldi. Komite yaptığı açıklamada “İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyeti LGBTİ+’ları işkenceyle gözaltına aldı, alandaki pek çok LGBTİ+’ya da fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladı” dedi.

Açıklamada şunlar denildi: "Taksim Sıraselviler Caddesi’nde saat 17.00’de yapılmak istenen basın açıklaması öncesi insanlar oturdukları kafelerden, yürüdükleri sokaklardan işkence ile gözaltına alındı. Taksim adeta ablukaya alındı, insanlar evlerinden çıkamaz ve evlerine giremez hale getirildi. Gözaltında saatlerce havasız otobüslerde tutulanlar, ters kelepçeli halde araç içlerinde polis şiddetine ve tacizine maruz kaldı. Bunun yanı sıra avukatlarımız uzun süre müvekkilleriyle görüştürülmediler, Vatan Emniyet Müdürülüğü’ne girişleri engellendi, polis tarafından darp ve taciz edildiler. bir kez daha duyuruyoruz: Lubunyalara boyun eğdiremeyeceksiniz. Bizim birbirimize taşıdığımız umut, cesaret ve direniş sizin yasaklarınızı aşar. Varlığımızı her gün, her alanda, ve her yıl Onur Yürüyüşlerimizde göstermeye devam edeceğiz! çünkü biz sandığınızdan daha örgütlü, daha zırıl, daha dönmeyiz. RAK RAK RAK geldik, buradayız ve hiçbir yere gitmeye niyetimiz yok."

SES ÇIKARACAĞIZ

İnsan Hakları Derneği LGBTİ+ Komisyonu Onur Yürüyüşü’ne yapılan polis müdahalesi ve gözaltı işlemiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Avukatlarımız Jiyan Tosun ve Jiyan Kaya sabaha kadar gözaltına alınan insanların sorgularında bulundular ve uygulanan tüm şiddete tanık oldular. İnsan hakları savunucuları olarak LGBTİ+ hareketinin sonuna kadar yanında olduğumuzu ve onlara yönelik tüm hak ihlallerine karşı en yüksek sesle karşı çıkacağımızı duyuruyoruz.”

TAM 10 YASAK

Kaos GL’de yer alan habere göre ise Onur Ayı yasaklamalarla geçti. Onur Haftası etkinlikleri Çanakkale’den Datça’ya, Antep’ten İstanbul’a tam 10 yerde yasaklandı. Bu süreçte toplamda 530 kişi gözaltına alındı.

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

İstanbul’daki Onur Yürüyüşü’nde gazetecilerin de gözaltına alınmasına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tepki gösterdi. Cemiyet’ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Cinsiyet eşitliğinden hızla uzaklaşan iktidar, anlayışına uygun olmayan toplumsal konuların haberleştirilmesini engellemek için de gazetecileri hedef göstermeyi ve gözaltına alınmalarını sağlamayı sürdürüyor. Gazetecilerin sürekli gözaltı uygulamasıyla baskı altına alınmaya, sindirilmeye çalışılması halkın haber alma hakkının ve haberin serbest dolaşımının engellenmesidir. Bu tutumu protesto ediyoruz.

Son olarak 26 Haziran 2022 Pazar günü Fransız Haber Ajansı muhabiri Bülent Kılıç Taksim’deki Onur Haftası etkinliğini haber yapmak için izlerken gözaltına alındı, sonra serbest bırakıldı. Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Hakan Akgün ise güvenlik güçleri tarafından tartaklanarak çalışması engellendi.

İktidarı bir kez daha cinsiyet eşitliğine saygı göstermeye, yurttaşın haber alma hakkını engellememeye, gazetecilere yönelik saldırıları cezasız bırakmaktan ve gazetecileri gözaltına almaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. #Gazetecilik suç değildir.”