Gericiliğin giderek yaygınlaştığı ülkede LGBTİ+'lara yönelik ayrımcılık ve nefret dili de artıyor. İstanbul’da yapılmak istenen yürüyüşte çok sayıda aktivist gözaltına alındı.

Onur yürüyüşüne polis ablukası
Fotoğraf: Mertcan Bükülmez

HABER MERKEZİ

Türkiye tarihin en gerici, Meclis’i ile karşı karşıya. Siyasetteki bu gericilik ile birlikte toplumda da LGBTİ+'lara yönelik ayrımcı dil ve nefret artıyor. Ülkede gerici vakıflara maddi ve manevi destekler artarken LGBTİ+'ların yapacağı etkinlikler bile hedef haline geliyor.

İstanbul, İzmir ve Eskişehir gibi illerde Onur Haftası kapsamında yapılacak yürüyüşlere yasak getirildi.

İstanbul Valisi Davut Gül'ün yasak kararını duyurmasının ardından dün yapılmak istenen yürüyüşe karşı Taksim'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Altı yıl aranın ardından İstanbul’da düzenlenen Trans Onur Yürüyüşü nedeniyle Taksim adeta polis ablukasına alındı. Sabah erken saatlerden itibaren Taksim’e çıkan bütün yollara barikatlar kuruldu.

YAZISI OLMAYAN GİREMEDİ

Dün saat 17.00’de başlanması planlanan Trans Onur Yürüyüşü için öğle saatlerinden itibaren Taksim çevresinde toplanmaya başlayan trans yurttaşların adreslerinden biri de Cihangir oldu. Polisler, bariyer ve barikatlarla kapattığı noktalarda e-devlet görevlendirme belgesi isteyip sadece Beyoğlu'nda çalışanların geçişine izin verdi. Öte yandan yürüyüş öncesi Taksim’e ulaşımı engellemek üzere de önlemler alındı. Taksim'e çıkan metro istasyonları da valilik talimatıyla kapatıldı. Metro İstanbul, yeni bir duyuruya kadar araçların Şişhane ve Taksim istasyonlarında durmayacağını ve Taksim-Kabataş füniküler hattının kapatılacağını açıkladı.

GÖZALTINA ALINDILAR

Harbiye’den Taksim’e yürümeye çalışanlara engel olan polis, ara sokaklarda LGBTİ+’ları gözaltına aldı. LGBTİ+’lar Harbiye’nin ara sokaklarında engellere rağmen 9. Trans Onur Yürüyüşü basın açıklamasını okudu. 9’uncu İstanbul Trans Onur Haftası’nın twitter hesabından paylaştığı bilgiye göre Harbiye’de 10 kişi gözaltına alındı. Öte yandan gözaltıları görüntülemek isteyen gazetecilere de polis engel oldu.

İstanbul’da 2015 yılından beri İstiklal Caddesi’nde Onur Yürüyüşü’ne izin verilmiyor.