Kandil Dağı'na yapılan operasyonun sivil kayıplara neden olabileceğini belirten birçok kuruluş acilen operasyonların durdurulmasını istedi

Kuzey Irak'a başlatılan askeri operasyondan sonra birçok kuruluş yaptıkları açıklamalarla kaygılarını dile getirdiler. Emek Partisi (EMEP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Girişimi, Ankara 78'liler Derneği, Halkevleri'nin de aralarında bulunduğu kuruluşlar BirGün'e yaptıkları açıklamalarla, operasyonun büyük acılar yaratacağını, barışı zorlaştıracağını ve sivil ölümlerine neden olacağını vurgulayarak derhal durdurulmasını istedi.

İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, "Hükümetin Kürt sorununa barışçıl bir yaklaşım içinde bulunduğuna dair inanç artık zayıflamıştır. Ayrıca sivil halkın zarar görmediğine dair açıklamalar inandırıcı değildir" diyerek tepkisini gösterdi. Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Girişimi sözcülerinden Cengiz Algan da Irak'a yönelik sınırötesi operasyonun "terörle mücadele" dışında anlamlar taşıdığını vurgulayarak "Her ne kadar AKP hükümeti, Genelkurmay ve bir kısım medya aksini iddia etse de hem Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi hem de yabancı basın bölgede sivil hedeflerin de vurulduğunu ve çok sayıda sivilin de hayatını kaybettiğini söylüyor" dedi.

Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın ise savaşın asla çözüm olmayacağını belirterek, "Derhal silahların susmasını istiyoruz" dedi. 78'liler Derneği Genel Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Kürt sorunundaki çözümü demokraside aramak yerine askeri harekata yönelmenin durumu daha da çıkmaza sokacağını vurguladı.

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, yaptığı yazılı açıklamada, sınır ötesi harekatın derhal durdurulması ve barışçıl çözüm seçeneğinin öne çıkarılmasını istedi. Tüzel, demokratik çözüm ve barışçıl seçeneğin güçlenmesi için Meclis'in harekete geçmesi gerektiğini de belirtti. Avrupa Barış Meclisi Girişim Komitesi, Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen geniş kapsamlı bombardımanlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada operasyonların hemen durdurulmasını istedi.

* * *
Bugün üç büyük kentte eylem var
KUZEY
Irak'a operasyon düzenlenmesini protesto eden Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) üyeleri Ankara, İstanbul ve İzmir'de bugün saat 18.00 de yapacakları eylemle "Barışa bir şans verin" diyecek. Eylemler Ankara'da Yüksel Caddesi'nde, İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda, İzmir'de ise Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde gerçekleşecek.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA