İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine karşı çıkan AKP, pazarlık payını artırdı. Suriye’ye yeni bir harekatın sinyali verilirken Batı’dan operasyon için onay bekleniyor.

Operasyon pazarlığı

Politika Servisi

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği Ankara engeline takıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülkenin “PKK’ye desteğini kesmesi” konusunda açıklamalarını sürdürürken önceki akşam düzenlenen kabine toplantısında da üyeliğe yeşil ışık yanmadı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ‘bir çözüm bulunacağına emin olduğunu’ söyledi. Stoltenberg, Türkiye’nin ‘terör saldırılarından en çok zarar gören NATO üyesi olduğunu’ ve bu yüzden endişelerini gidermek için ‘bir yol bulunması gerektiğini’ ifade etti.

Öte yandan Finlandiya ve İsveç, NATO tam üyelik başvuruları konusunda Ankara’yı ikna etmek için Türkiye’ye bugün heyet gönderecek. Davos’ta devam eden Dünya Ekonomi Forumu’nda basına açıklamalarda bulunan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, “Biz ve İsveç Türkiye’ye yarın heyet gönderiyoruz. Diyalog devam ediyor. Türkiye’nin terörle ilgili güvenlik endişeleri olduğunu anlıyoruz. Bu sorunların çözülebileceğini düşünüyoruz. Doğrudan Finlandiya ve İsveç ile bağlantılı olmayan ancak daha çok diğer NATO üyeleriyle bağlantılı bazı sorunlar da olabilir” diye konuştu.

BATI’DAN ONAY ALMAYA ÇALIŞIYOR

Dikkat çeken bir başka gelişme de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine toplantısının ardından Suriye’ye yeni bir operasyon sinyali vermesi oldu. Erdoğan, ‘‘Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz’’ dedi. Erdoğan, yarınki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında operasyon kararı alacaklarını söyledi.

Saray yönetimi, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik meselesini, daha evvel ABD ve Batılı ülkelerle yaşanan krizleri aşmanın bir anahtarı olarak görüyor. ABD’nin S-400 yaptırımları, Halkbank Davası, PYD’ye yardımların kesilmesi gibi pek çok başlık masada duruyor. İktidar, iki ülkelerin üyeliği konusunda NATO’da el yükseltirken Suriye’ye operasyon için de Batı’dan onay almaya çalışıyor. Suriye’ye yönelik operasyon, iktidar için aynı zamanda seçim öncesi tabanı konsolide etme çabalarından bir tanesi olması açısından da önem taşıyor.

DÜNYAYI TÜRKİYE’YE BENZETME ÇABASI

Partisinin Meclis’teki grup konuşmasında iktidarın, İsveç ve Finlandiya’ya yönelik tutumunu eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “Bunlar Ukrayna’da barış güvercini, Ortadoğu ve Türkiye’de savaş şahini” dedi. ‘‘Dünyayı da Avrupa’yı da Türkiye’ye benzetme politikaları izleniyor” ifadelerini kullanan Sancar, “Kürt sorununda çözümsüzlük noktasına geliyor bu. Pazarlık masasına sürdükleri kozlar ve şartlar; bu iktidarın NATO’nun genişlemesi konusunda tamamı Kürt sorununa çıkıyor, demokrasi sorunu ile bağlantılı. İsveç’e ‘bütün hukuk mekanizmalarını ve demokratik kuralları askıya alın, sizi NATO’ya alma konusunda VETO etmeyelim’ diyorlar" değerlendirmesini yaptı.

İktidarın küçük ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli ise partisinin Meclis’teki grup toplantısında “İkinci Kandil Dağı İsveç’tir” ifadelerini kullandı. Vites yükselten Bahçeli, “Gerekirse NATO’dan ayrılmak bile gündeme alınmalı” şeklinde konuştu. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit operasyon bölgesinde 5 askerin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Operasyonların devam ettiği, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın beraberinde komutanlarla sınır hattına gitti.