‘Operasyon siyasete alet ediliyor’ polemiği büyüyor

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “Zeytin Dalı Harekâtı siyasete alet edilmesin” çıkışının ardından özellikle iktidar kanadından eleştirilerin yükselmesiyle başlayan polemik sürüyor. Tepkiler karşısında yazılı bir açıklama yapan Başbuğ, maksatlı ve yersiz ithamlarda bulunulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gereği yapılacak” açıklaması karşısında Ergenekon sürecine de işaret eden Başbuğ, ‘yeni haksızlıkların yaşanabileceğini düşünmek istemediğini’ vurguladı.

Üslup eleştirisi
Başbuğ, şu ifadeleri kullandı; “50 yıl hizmet ettiğim Türk Ordusunun bir mensubu olarak almış olduğum eğitim ve devlet adamlığı kişiliğinin gereği olarak bugüne kadar yaptığım bütün konuşma ve değerlendirmelerde hiçbir zaman ne kişileri ne de siyasi partileri hedef alan bir sözüm olmamıştır. Zeytin Dalı Harekâtına ilişkin görüşlerim, düşüncelerim ve desteğim ortada iken, şahsıma yöneltilen değerlendirmeleri, yersiz ithamları ve üslubu kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”

‘Yeni haksızlık’ iması
Başbuğ, “Siyaset, elbette ülkenin güvenlik konularını, beka sorunlarını konuşmalı, değerlendirmelidir. Bunun aksi düşünülemez. Önemli olan, bir harekâtın ortasında ülkenin bütün unsurlarıyla bir bütünlük göstermesidir. Benim de her zaman altını çizmek istediğim husus budur” dedi.

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın da konuşma içeriğimle ilgili olarak tam ve doğru bilgilendirilmediğini düşündüğümü belirtmek isterim” diyen Başbuğ, “Ancak, beyanlarında geçen ‘gerekli cevabı alacak’ şeklindeki ifade ile bugüne kadar uğradığımız haksızlıklara yeni bir haksızlığın daha ilave edilebileceğinin kastedildiğini değerlendirmek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

AKP ve MHP’den jet tepki
Tartışma, Başbuğ’un “Afrin’de Mehmetçik çatışıyor, askerimiz çatışıyor, şehit oluyor. Asker çatışırken, şehit olurken siyasidir falan gibi söylemlerin tartışılma zamanları değil. Asker canını almış, görevini almış, görev için çatışıyor. Şehit oluyor, kanını akıtıyor. Böyle konuların gündeme getirilmesini doğru bulmuyorum” sözleri üzerine başlamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Gerekli cevabı alacak, yazıklar olsun” diye tepki gösterirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de “İşbirlikçi emellere laf etmeyenler neden gocunmuşlardır?” diye sormuştu.

Bulut da katıldı
Öte yandan tartışmaya Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut da katıldı. Star gazetesindeki köşesinde konuya değinen Bulut, “Amerikalı General ağzıyla Zeytin Dalı Harekâtımızı değerlendiriyor” yorumunu yaptı.