Operasyonlar nasıl sızdırılıyor: 81 ilde köstebek soruşturması başladı

Fethullah Gülen örgütlenmesine yöenlik olduğu iddia edilen operasyonların özellikle Twitter’da 'Fuat Avni' adlı hesaptan paylaşılarak önceden sızdırılması üzerine Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı.

Türkiye genelinde büyük Ulusal Yargı Ağı’na (UYAP) soruşturması başlatan savcılık, 81 ilde Adli ve İdari Yargı’ya bakmakla görevli UYAP personelini mercek altına aldı. Soruşturma kapsamında dosyalara ulaşma yetkisi bulunan UYAP görevlilerinin operasyonlar öncesi sisteme giriş-çıkış log kayıtları incelemeye alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü de bünyesindeki bilgilerin sızdırılmasına yönelik operasyonel polisler hakkında inceleme yapıyor.

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre ilk incelemede, Sivas’ta usulsüz dinlemelere ilişkin emniyetteki 'paralel yapı' iddialarıyla ilgili operasyonun bilgisi UYAP’a girilmedi ve savcılık talimatı elde verildi. KPSS soruşturmasının ilk dalgasında da aynı yöntem uygulanınca bu iki operasyonun önceden sızmadığı belirlendi. Bunun üzerine operasyon bilgisinin sızmasında şüpheler UYAP’ta yoğunlaştı ve soruşturma UYAP üzerinden derinleştirildi.

KİMİN OPERASYON ÖNCESİNDE SİSTEME GİRDİĞİ BELİRLENECEK
Yapılan teknik takipte, soruşturma, arama-gözaltı ve elkoyma karalarına dair bilgilerin UYAP'a girilmesinden hemen sonra sosyal medyadan paylaşıldığı tespit edildi. Soruşturmayı bu yönde derinleştiren Cumhuriyet Savcılığı, dosyalara ulaşma yetkisi bulunan 81 ildeki UYAP görevlileri hakkında soruşturma başlattı. Bu çerçevede, görevlilerin operasyonlar öncesi sisteme giriş-çıkış log kayıtları incelemeye alındı. UYAP’ta yapılacak incelemelerde hangi görevlilerin operasyonlardan önce sisteme giriş çıkış yaptığı belirlenmeye çalışılıyor.

Öte yandan savcılık soruşturmasının yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü de kendi ünyesinde soruşturma yürütüyor. Operasyonel birimlerde görev yapan polislerle ilgili inceleme başlatan Emniyet, polislerin içinde köstebek olup olmadığını araştırıyor. Daha önce köstebek şüphesiyle başlatılan soruşturmada Ankara ve İstanbul’da 17 polis, operasyon bilgisi sızdırdıkları gerekçesiyle operasyonel görevlerden uzaklaştırılmıştı.

KRİTİK OPERASYONLAR SIZDIRILMIŞTI
Özellikle 17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının ardından yapılacak kritik operasyonları deşifre etmesiyle fenomen olan Twitter hesabı Fuat Avni; kripto, böcek, KPSS, casusluk, TÜBİTAK ve usulsüz dinlemeler gibi operasyonları başlamadan önce duyurmuştu. Bilgilerin  sızması nedeniyle haklarında gözaltı kararı çıkartılan çok sayıda şüphelinin yakalanamadığı ve bazıların da yurt dışına kaçtığı iddia edilmişti.