‘Oportünist’ Allosaurus’lar da zorda kalınca yamyamlık yapmış

Dış Haberler Servisi

ABD’nin Kolorado eyaletinde bir fosil yatağında yapılan bir araştırmayla, T. Rex türü dinazorlar gibi Allosaurus’un da zorda kaldığında yamyamlığa başvurmuş olabileceği anlaşıldı.

Reuters’in haberine göre, araştırma kapsamında çeşitli dinozor ve diğer yaratıklar da dahil 2 bin 368 kemik fosili gün yüzüne çıkarıldı. Kemiklerin yüzde 29’nun üzerinde ısırık izleri var ve bu, normalden yüksek bir oran olarak değerlendirildiğinden kayda değer bulunuyor. Bunun kuraklık ve büyük yangınlar nedeniyle oluşan ekosistem baskısı altında yaşandığı ifade ediliyor. Allosaurus’lar, 10 metre boyları ve 2-2,5 ton ağırlıklarıyla bu ekosistemin en yaygın avcısı durumunda olduklarından, kemiklerde görülen ısırık izlerinin çoğu bu türün işi gibi duruyor.

Diğer bir şaşırtıcı nokta ise, bu avcı dinozorların yüzde 17’sinde de bu ısırık isleri var. Bu da Allosaurus’ların kendi türünü yediği ve belki de aktif bir şekilde avladığını gösteriyor.

“Allosaurus’lar oportünist beslenicilerdi”

PLOS ONE dergisinde yayınlanan araştırmanın ekip lideri, Tennessee Üniversitesinden Paleontolog Stephanie Drumheller “Allosaurus’lar oportünist beslenicilerdi. Muhtemelen yiyebildikleri her şeyi yediler” diye belirtti.

Böylelikle Allosaurus’lar da, Kuzey Amerika’nın Tyrannosaurus’ları ve Madagaskar’ın Majungasaurus’larının ardından yamyamlık (kanibalizm) belirtisi gösteren üçüncü dinozor türü oldu.

“Allosaurus’lar’ın da T. Rex’ler kadar büyük boyutlu olmaları muhtemel” diyen Drumheller, fiziksel özellikleri ve avlanma tarzlarına da değinerek, “İzleme alanları, avlayacakları sürüleri kilometrelerce takip eden uzun mesafe avcıları olabileceğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: https://reut.rs/2yHbpAg