İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan: Polisin orantısız güç kullanımı insanların canına mal oluyor. Şüphelileri sağ yakalayabilecekken ateş açmak bir yaşam hakkı ihlalidir, etkili soruşturmalar yapılmazsa benzer olaylar yaşanır

Orantısız güç kullanımı can alıyor

Polisin orantısız güç kullanımı sonucu önceki gün İstanbul’un Ataşehir ilçesinde aracıyla kaçtığı gerekçesiyle 17 yaşındaki Cihan Seyhan, Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde ise Abdullah Arat yaşamını yitirmişti. Son günlerde polis şiddetiyle yaşanan ölümleri İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan BirGün’e değerlendirdi.

Cezasızlık polisleri teşvik ediyor
Türkdoğan, polisin orantısız güç kullanımını yaşam hakkı ihlali olarak nitelendirdi. ‘Dur’ ihtarı verildiğinde polisin amacının kişiyi sağ yakalamak olması gerektiğini belirten Türkdoğan, “Türkiye’de cezasızlık olduğu için polisler, sağ yakalamak yerine rastgele ateş açmayı tercih ediyor. Dur ihtarına uymayan kişinin önleyici tedbirlerle sağ yakalanması gerekir. Polis bazı vakalarda istediği zaman aracı kovalıyor, takip ediyor, ilerde bariyer kurabiliyor. İsterse sağ yakalayabilir ama bunu yapmıyor” dedi.

Etkili soruşturma başlatılmalı
Geçmişte bu olayların sıkça yaşandığını ifade eden Türkdoğan, etkili soruşturma ve kovuşturma yöntemlerine başvurulmadığı için bu tip olayların yaşandığını kaydetti. Türkdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konu Türkiye’nin kanayan yaralarından birisi. Polisin silah kullanma yetkisi genişletilmesi ile çok beyanat vermiştik. Silah kullanma yetkisinin genişlemesi böyle ölüm sonuçları doğuruyor. Dün olanlar daha önce olan olayların bir benzeri. Etkili soruşturma ve kovuşturma yöntemlerine başvurulmadığı için bu tip olaylar yaşanıyor. Silah kullanımı ve bu kurallar polisin keyfine bırakılmamalı. Burada da olayı bütün açıklığıyla ortaya çıkarmak için etkili soruşturma yapılmalı.”