Hava Kuvvetleri Komutanlığında 2 general beklenmedik bir şekilde emekliliğini istedi. Korgeneral Erdağı'nın mahkûmiyet gerekçesine Hava-Deniz komutanları karşı çıktı

Türk Silahlı Kuwetleri'nde son zamanlarda yaşanan bazı gelişmeler, "Neler oluyor" sorusunu gündeme getirdi.

Birinci olay, Hava Kuvvetleri Komutanlığında yaşandı. Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından iki general sürpriz bir şekilde istifa etti. Tümgeneral Orhan Uğurluoğ-lu, korgeneralliğe terfi sırasına girmesine daha iki yıl olmasına rağmen önceki gün görevinden istifa ederek emekliliğini istedi. Ayrıca, Hava Eğitim Komutanlığı'nda Kurmay Başkanı olan ancak son Şura'da terfi edemeyerek görevi bir yıl uzatılan Tuğgeneral Muzaffer Karaca da istifa kararı aldı.

KORGENERAL OLMADAN EMEKLİLİK

Bugüne kadar Akıncı F-16 Üs Komutanlığı, Washington'da TSK Ataşeliği ve Hava Kuvvetleri Genel Sekreterliği gibi görevlerde bulunan Uğurluoğlu'nun Hava Harp Okulu komutanlığı yaptığı Mart 2006'da, 6 kız ve erkek öğrencinin okulda cinsel ilişki kurdukları iddialarıyla ilgili skandal patlak vermişti. Uğurluoğlu, skandalla ilgili sıkı bir şekilde yürüttüğü inceleme sürecine rağmen normalde iki veya üç yıl kalınan Hava Harp Okulu Komutanlığı'ndan bir yılda alınarak Ankara'da Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde bir göreve verilmişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki ikinci önemli gelişme, "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle Genelkurmay Askeri Mah-kemesi'nde mahkum olan 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Ethem Erdağı'nın kararına Mahkeme heyetinde 'subay üye' sıfatıyla yer alan Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve Oramiral Muzaffer Metin Ataç'ın karşı çıkmaları şeklinde oldu.

YENİ KOMUTANLARDAN MUHALEFET

Korgeneral Erdağı'nın yargılamasında görev aldıktan sonra kuvvet komutanı seçilen Babaoğlu ve Ataç, muhalefet gerekçelerinde Hazine zararı olan 174 bin YTL'nin sanıklardan değil, müteahhit Nusret Altıncı'dan tahsil edilmesini istediler.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi, 8. Kolordu Komutanlığı'nda 2002-2003 yılları arasındaki inşaat ihalesine ilişkin davada, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı'nın da aralarında bulunduğu dokuz sanık, "görevi kötüye kullanmak" suçundan hazine zararının karşılanmasının yanı-sıra 11 ay 25 gün hapis, 213 YTL adli para ve 2 ay 28 gün memuriyetten men cezasına çarptırılmıştı.