DİSK ve KESK, adaletsiz vergi sistemi ve zamlara karşı sokakta mücadele edeceklerini vurguladı. Emeklilerin Sendikası, örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

Örgütlü mücadele çağrısı
Fotoğraf: BirGün

Ekonomi Servisi

Seçim sonrası döviz kurlarının artması TL'nin değer kaybetmesiyle birlikte başlayan zam yağmurları ay sonunu zor getiren çalışanların belini büküyor. İğneden ipliğe gelen zamlarla çalışanların temmuz maaşı daha cebine girmeden eridi. Zamlarla emekçilerin sofrasındaki ekmeğin küçüldüğüne dikkat çeken DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Mehmet Bozgeyik, adaletsiz vergi sistemi ve zamlara karşı sokaklarda mücadele edeceklerini vurguladı.

MAKAS GİDEREK AÇILIYOR

Kamu emekçilerine ve emeklilere yapılan zamların daha emekçilerin cebine girmeden eridiğine dikkat çeken Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Kamu emekçilerin büyük bir bölümü ikinci vergi dilime girdiği için bin-bin 500 liralık kesintiyle karşılaşacak. 8 bin 77 liralık tazminat, döner sermaye gibi birçok şey hesaba eklenmeyerek köke yapıldığı için emeklilikte kamu emekçisinin lehine olmayacak” dedi. Plan Bütçe Komisyonu tarafından 8 bin 77 liranın aylık tazminata yansıtılmasına ilişkin taleplerinin kabul edilmediğini belirten Bozgeyik, “TBMM’de CHP ve Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekilleri ve Genel Başkanlarla KESK, TMOB, Diş Hekimleri Birliği ve TTB olarak ziyaret edeceğiz. Yasanın genel kurulda görüşülmesi seyyanen ödemelerin taban aylığına yansıtılması için görüşmelerimiz olacak. Yarından itibaren torba kanunun geri çekilmesi için taleplerimiz karşılanması için ülke genelinde taleplerimiz olacak. Tekrardan yarından itibaren ağustos sonuna kadar sokaklarda mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in yayınladığı enflasyon verileriyle birlikte yapılan zamla emekçilerin sofrasındaki ekmeğin küçüldüğünü söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu şunları aktardı: “Gerçek alım gücünü kaybı belirlenmediği gibi özellikle her şeye ciddi zamlar geliyor. Türkiye’deki adaletsiz vergi sisteminin halka emekçiye yüklenmesi nedeniyle durum giderek vahim hale geldi. DİSK olarak hem hukuksal hem de filli mücadeleler yürütüyoruz. Yarın DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ile tüm Türkiye’deki belediyelerde işçiler iş bırakacak. Bu ayrımcılığın son bulması için çağrı yapıyoruz. Kamuda ve özel sektörde ücret kaybı için mücadele edeceğiz.” 

MAAŞLAR 6 AYDA YÜZDE 52 ERİDİ

Emekli maaşlarına yapılan zamma tepki gösteren Tüm Emeklilerin Sendikası, maaşların yılın ilk 6 ayında ortalama yüzde 52 eridiğine dikkat çekti.  "Zam furyası kasıp kavururken, yüzde 25 artış kabul edilebilir değil" diyen sendika örgütlü mücadele çağrısı yaptı. Tüm Emeklilerin Sendikası, maaş zamlarına tepki için dün Antalya Muratpaşa Belediyesi'nin aş evi önünde toplandı. Burada yapılan açıklamada, "Artık emeklileri İŞ-KUR kapısında iş ararken, yükselen gıda fiyatları nedeniyle aş evi kapılarında, akşamları pazar artıkları toplarken pazar yerlerinde sık sık göreceğiz. Hatta kayıt dışı, çok kötü koşullarda, köle ücreti ile çalışmalarına daha çok tanık olacağız" ifadelerine yer verildi.  Sendikadan yapılan yazılı açıklamada ise "Çalışanlara ve emeklilere zorunlu olarak yapılan maaş artışları, daha hesaplara yatmadan bütün mal ve hizmetlere dolu yağar gibi zam yağdı. 2023 yılının ilk 6 ayında maaşlarımız ortalama yüzde 52 eridi. 1 Temmuz'dan itibaren gelen zamlar alım gücümüzü çok düşürdüğü apaçık ortadayken, emeklilerin çok az bir kısmına yansıyacak olan yüzde 25 artış kabul edilebilir değildir" denildi.

EMEKLİLER İSYANDA

Zam furyası kasıp kavururken, 7 bin 500 lira maaş alan emeklilere tek kuruş zam yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Emekliler isyandadır. Utanması gerekenler utanmadıkça, yapılması gerekenler yapılmadıkça, emeklinin çilesi bitmeyecektir. Buradan emeklilere sesleniyoruz; Örgütlenin. Güçlü bir örgütlenme olmadan iktidar emeklileri yok saymaya devam edecektir. İnsanca yaşama hakkımızı alana kadar demokratik zeminde fiili ve meşru mücadelemiz devam edecektir. Emeklilerin taleplerini daha güçlü seslendirmek için bütün emeklileri, emekli örgütlerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz" görüşlerine yer verildi.