Orhan Pamuk, yeni romanı Veba Geceleri’ni konuşmak üzere İzmir Sanal Kitap Günleri’nin konuğu oldu. Pamuk: “Veba Geceleri’ni 40 yıldır düşünüyor, 5 yıldır yazıyordum.”

Orhan Pamuk, Veba Geceleri’ni İzmir Sanal Kitap Günleri’nde anlattı

HABER MERKEZİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin edebiyat, sanat ve felsefe üretimini okura ulaştırmak için düzenlediği İzmir Sanal Kitap Günleri, üçüncü gününde de devam etti. İzmirTube üzerinden canlı yayınlanan İzmir Sanal Kitap Günleri Orhan Pamuk’un da katılımıyla son buldu. Kitap günlerine katılan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan yeni romanı Veba Geceleri’ni anlattı. Erkan Irmak’ın sunumuyla gerçekleşen etkinlikte Pamuk, okuyucusuyla buluştu.

Roman yazarken nasıl çalıştığını, neler yaşadığını anlatan Pamuk, “Veba Geceleri’ni 40 yıldır düşünüyor, 5 yıldır yazıyordum. Bir romancı için konuya karar vermek başka nasıl anlatacaksın? Nasıl göreceksin? Kimin bakış açısından vereceksin? Bu hikâyeyi kim anlatacak. Çok önemlidir. Eski bir Osmanlı adasına salgın hastalık veba gelir. O dünyayı kuracaksınız. Birinci tekil şahısla yazmak istiyordum. Ancak burada tıp olduğu, hastalık olduğu için mikroptan habersiz okuma yazma bilmeyen kahramanla anlatamayacağım için bu anlatımı seçtim” ifadelerini kullandı.

EFSANELERE İHTİYAÇ VAR

“Benim romanım da olayları yıllar sonra mektupları okuyan kişi anlatıyor” diyen Pamuk sözlerine şöyle devam etti: “Anlatıcı olay zamanın hem içindedir hem dışındadır. Hepimizin biraz efsanelere ihtiyacı olduğunu bilerek yazdım.”

YALITILMIŞ ADA HAYATI

Çocukluğunun adada geçtiğini aktaran Pamuk, “Ada yalıtılmış bir yerdir. Adada geçen hikâyeler insanoğlunun tarihi derinleştirmeyi sağlar. Bir yeri başka yerden yalıtırsanız olaylar hızı cereyan eder. Ayrıca da yalıtılma ve dramlaşma artınca zaman duygusu hissedilir. Zaman
çabuk geçer ya da geçmez. Zaman şaşkınlığı yaşanır” dedi.

ÇOCUKLAR ARKA KAPIDAN KAÇIP OYUN OYNUYOR

Öte yandan Pamuk, kendisine yöneltilen eleştirilere de cevap verdi. Pamuk, “Veba Geceleri’nde yer alan şu andaki koronavirüs salgınındakileri görüp sildim romanımdan. Koronadan etkilenerek yazmış diyorlar bilakis her şey o kadar çok benziyor ki. Çocukların arka kapıdan çıkıp oyun oynaması gibi” şeklinde konuştu.

Pamuk sözlerini şöyle devam etti: “Romancının en son mutlaka ulaşması gereken yer anlayış. Herkese şefkât ve anlayış. Her kötüye bir parça iyilik.”

Son olarak çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Pamuk, yeni romanının tarihi roman olmayacağını belirtti.