Erdoğan’a istediği araziyi ormanlık alan statüsünden çıkarabilme yetkisi veren yönetmelik yargıya taşındı. Yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Avukat Okumuşoğlu, “Orman suçlarını affediyorlar” dedi.

Orman talanını yargıya taşıdılar

Gökay BAŞCAN

Ekoloji Kolektifi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 'Orman Kanunu’nun Ek 16. maddesi Kapsamında Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik'e karşı dava açtı. Kolektif adına dava açan Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti.


Cumhurbaşkanı’nın istediği araziyi ‘ormanlık alan’ statüsünden çıkarma yetkisi veren yönetmelik 8 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Danıştay’a yürütmeyi durdurma ve duruşma talebiyle dava açan Avukat Okumuşoğlu, düzenlemenin açıkça Anayasa’ya aykırı olduğunu ve telafisi imkânsız zararlar ortaya çıkacağını ifade etti. Okumuşoğlu ayrıca yönetmeliğin dayanağı olan 6831 sayılı Orman Kanunu’nun Ek 16’ncı maddesinin de iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını talep etti.

BirGün’e konuşan Avukat Okumuşoğlu, “Ormanları yapılaşmaya açmak için düzenleme yapıldı. Yönetmelikte ormanlık alanlarının vasfı ne şekilde değiştirilebilir bunlar düzenlenmiş durumda. Orman alanından arazi kazanmaya dönük bir düzenleme” dedi. Okumuşoğlu, “Yönetmelik, dayanağı olan Ek 16. Maddeye aykırı, ek madde de Anayasa’ya aykırı. Hem düzenleme, hem de yönetmelik aykırı” diye konuştu.

Suçları affediyorlar

Yönetmeliğin üstü örtülü şekilde orman suçlarını affettiğini ifade eden Okumuşoğlu şöyle konuştu: “Ormanın içerisinde 2018 tarihinden önce yapı var ise ormanlık alandan çıkartılabileceğine dair karar verilebiliyor. Bu da şunu gösteriyor: Orman suçlarında af yoktur. Ormandan dolayı suç işlemiş olarak örtülü olarak affedilmiş oluyor. 2018 yılından ormana yapı yapmış bir kişi hem mülkiyet sahibi olacak, hem de affedilmiş olacak.”

***

Yönetmelikte neler yer alıyor?

1- ”Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanını da dönüştürülmesi mümkün olmayan yerlerden,

2- Nisan 2018 itibariyle üzerinde yapı bulunan alanlardan,

3- Yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayasız ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan,

4- Cumhurbaşkanı’nca belirlenen alanların orman sınırları dışına çıkartılarak Hazine adına tesciline ilişkin esasları belirlemektedir.