İtalya’nın güney bölgelerindeki şiddetli alevler, UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan Calabria’nın dağlık bölgesini büyük ölçüde harap etti.

Orman yangınları: Geride küller kaldı

ANGELA GİUFFRİDA

İtalya'nın güneyindeki Cardeto'nın Calabria bölgesinde, Aspromonte sıradağlarının uzak kasabalarında yaşayan Nicola Fortugno için bu topraklar onun hayatıydı. 79 yaşındaki Fortugno, bu hafta ortasında Cardeto'nun yukarısındaki çam ormanlarıyla çevrili bir köy olan Piraino'yu alevler sardığında evini terk etmeyi reddetti. Hayvanlarını ve ekinlerini yangından kurtarmaya çalışan Fortugno'nun yanmış cansız bedeni itfaiye ekipleri tarafından bulundu.

Cardeto sakini Francesca Crea, "Nicola için hayvanlar hazinesiydi. Çoğunluğu çiftçilerden oluşan ve küçük bir toprak parçası için büyük fedakarlıklar yapan insanların ölümü çok acı verici" dedi.

YETERSİZ ÖNLEMLER

Orman yangınlarıyla on gün boyunca boğuşan Aspromonte sıradağlarındaki topluluklar bu yangınlardan en çok etkilenen kesimlerden biri. Ülkede Sicilya, Campania, Puglia, Basilicata ve Sardunya adasını da saran yangınları söndürme çalışmaları, aşırı bir sıcak hava dalgasının ortasında sıcak rüzgarlar nedeniyle sekteye uğradı. Bölgede sıcak hava dalgasının birkaç gün daha devam etmesi ve sıcaklıkların 41 santigrat dereceye kadar çıkması bekleniyor. Cardeto bölgesini etkileyen orman yangınları perşembe günü hala devam ediyordu, o gün Calabria'da 60 farklı noktada yangının yaşanması sonucu Mario Draghi liderliğindeki hükümet bölgede acil durum ilan etti. Draghi'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Yangından etkilenen yurttaşlar ve işletmeler için olağanüstü bir ağaçlandırma ve güvenlik planıyla birlikte bir tazminat ödeme programı başlatacağız" denildi.

ZEYTİNLİKLER YANDI

Dördü Calabria'da ve biri Sicilya'da olmak üzere yangınlarda beş kişinin öldüğü doğrulandı. Calabria'daki ölümlerin tamamı, yüzlerce yıllık kayın ağaçları bulunan ve bu yıl UNESCO'nun dünya mirası listesine eklenen Aspromonte sıradağlarının bulunduğu bölgede meydana geldi, bölgedeki yurttaşların çoğu yangınlardan zeytinliklerini korumak isterken yaralandı. Sıradağlarda bulunan milli parkın merkezindeki yaklaşık 400 nüfuslu bir kasaba olan Roccaforte del Greco'da, Angela Tesorone ve kardeşi Alfonso da evlerini terk etmek zorunda kaldı. Zeytinyağı üreticisi Tesorone, "Bunlar şimdiye dek yaşadığım en kötü orman yangınları. İnsanlar ve hayvanlar öldü, orman ve tarım arazileri yok edildi. Geriye kalan tek şey kül" diye konuştu.

İKLİM KRİZİ ETKEN

Calabria'nın birçok sakini, yangınların önlenmemesinde sorumlu olarak Matteo Renzi'nin hükümetinin 2016'da onayladığı ormancılık yasasına işaret ederken kimileri de hükümetten gelen takviyelerin çok geç gelmesini gösterdi. Bölgedeki ormanları korumakla görevli kuruluş Calabria Verde'den 2 bin 500 ormancılık uzmanı ve gönüllüler ormanları söndürme çalışmalarına katıldı. Calabria Verde temsilcisi Giuseppe Oliva, "Bu yıl iklim koşulları yangınlarla mücadeleyi çok zorlaştırdı, bu da orman politikalarının kötü yönetilmesine bağlı" diye konuştu. İtalya'nın başlıca çiftçi derneği Coldiretti ise bu yıl ülkedeki orman yangınlarının sayısının 2008 ile 2020 arasındaki yıllık ortalamaya kıyasla üç kat fazla olduğunu açıkladı. Coldiretti yetkilileri, yangınların neredeyse yüzde 57'sinin kundakçılar tarafından çıkarıldığını iddia ediyor. Ekoloji Bakanı Roberto Cingolani ise yangınların yüzde 22'sinin belirlenemediğini savunuyor.

DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Aşırı sıcak hava dalgasının 2003 yılı ortasında Avrupa'da neden olduğu orman yangınları sonrası Aspromonte ormanlarının bakımı bazı "kâr amacı gütmeyen" kuruluşlara emanet edildi. Kuruluşlar, yalnızca belirlenmiş alanlarındaki yangınları yüzde 1'in altına düşürmeyi başarırlarsa ödemelerinin büyük kısmını alacaklardı. Orman yangınlarının sayısında önemli bir azalmaya yol açtığı savunulan bu sistem, 2013 yılında kaldırılmıştı. Cardeto'ya yakın bir köyde yaşayan Marco Bruno ise Aspromonte sıradağlarındaki yangınlarda insan ihmali olduğunu vurguladı. Bruno, şöyle devam etti: "Orman yangınlarını önlemek için çalışan bir sistemimiz vardı ve ne yaptığını bilen deneyimli insanlar. Ancak bu yangınları önlemek için gerekli uygulamalar devre dışı bırakıldı."

The Guardian'dan çeviren BirGün Çeviri Kolektifi