Muğla’da Yatağan, Milas, Menteşe, Köyceğiz ve Seydikemer’deki orman yangınlarına havadan- karadan müdahale sürüyor. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Yeniköy Termik Santrali’ne 4 kilometre mesafede yangının devam ettiğini bildirdi. Datça'da da orman yangını başladıktan kısa süre sonra kontrol altına alınırken, Aydın'da 6 yerleşim yeri tedbir amaçlı boşaltıldı.

Orman yangınlarında son durum: 240 yangından 235'i kontrol altına alındı

Yurt genelinde birçok ilde art arda çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Muğla’da devam eden orman yangınlarında 12. güne girildi. 5 noktada devam eden orman yangınlarına sabahın ilk ışıkları ile havadan 39 helikopter, 6 uçak ile karadan Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 342 arazöz, bin 843 personel, Türkiye’nin değişik illerinden gelen itfaiye ekipleri, su tankları ve gönüllüler ile müdahale sürüyor.

22:50 | 240 YANGINDAN 235’İ KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarının 12. gününde 240 orman yangınından 235'inin kontrol altına alındığını duyurdu. Buna göre; Muğla'nın Köyceğiz, Kavaklıdere, Milas, Yatağan ve Karaköy ilçelerindeki yangınlar sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin farklı yerlerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Pakdemirli, saat 19.00 itibariyle Türkiye'deki güncel orman yangınlarına ilişkin bilgileri şu notla paylaştı:

"Orman yangıları ile mücadelemiz 12 gündür orman kahramanlarının cansiparane çalışmaları ile devam ediyor. 47 ilimizde çıkan 240 orman yangınının 235’ini kontrol altına aldık ve Muğla’da devam etmekte olan 5 yangını da kontrol altına almak için tüm gücümüzle çalışıyoruz."

orman-yanginlarinda-son-durum-aydin-da-6-yerlesim-yeri-bosaltildi-907929-1.

orman-yanginlarinda-son-durum-aydin-da-6-yerlesim-yeri-bosaltildi-907930-1.

orman-yanginlarinda-son-durum-aydin-da-6-yerlesim-yeri-bosaltildi-907931-1.

19:35 | DATÇA’DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Muğla'nın Datça ilçesindeki makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.

Yangına 1 helikopter, 1 uçak, çok sayıda arazöz ve orman işçisi müdahale etti.

Datça Belediyesi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Yangın tamamen söndürüldü, soğutma çalışmaları sürüyor” denildi.

Öte yandan yangına müdahale etmek isterken dumandan etkilenen ve vücutlarında yanıklar oluşan 4 kişi hastaneye kaldırıldı.

17.50 | DATÇA’DA YANGIN BAŞLADI

Muğla'nın Köyceğiz, Milas, Menteşe, Seydikemer, Kavaklıdere, Yatağan ilçelerinde devam eden orman yangınlarına müdahale sürerken, Datça'nın Eski Datça mevkisinde orman yangını çıktı.

AA'nın aktardığına göre, yangın havadan ve karadan müdahaleyle söndürülmeye çalışılıyor.

orman-yanginlarinda-son-durum-mugla-da-5-yangina-mudahale-devam-ediyor-907871-1.

17.40 | AYDIN’DA 6 YERLEŞİM BİRİMİ TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILDI

Aydın Valiliği, Yatağan ilçesinden başlayıp Aydın'ın Çine ilçesine sıçrayan orman yangınıyla ilgili açıklama yaptı. Valilik, 6 yerleşim birimi tedbir amaçlı boşaltıldığını duyurdu.

Aydın Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Muğla'nın Yatağan ilçesinden Aydın'ın Çine ilçesine sıçrayan orman yangını, Akçaova Mahallesi'nde 3 farklı noktada başladı. Yaklaşık 500 hektar alan zarar gördü. Toplam 38 arazöz ve su tankeri, 29 iş makinesi, 15 itfaiye aracı, 14 TOMA ve 3 helikopter görev yapmaktadır. Ayrıca bölgede yaşayan ve yardımsever vatandaşlarımız da su tankerleri ve traktörlerle özel şirketler ise beton mikserleriyle alana su taşımakta ve yangınla mücadeleye destek vermektedirler. STK’lar ve AFAD gönüllüsü olarak toplam 119 personel çalışmalarda görev yapmaktadır. Azerbaycan Fevkalade Haller Nazırlığı (FHN) dün 206 personelle çalışmalara katıldı. Bugün ise 50 personel ve 4 itfaiye aracıyla çalışmalarına devam etmektedir. Şu ana kadar yangın bölgesinde toplam bin 262 personel ve 250 araç çalışmalara katıldı. 6 yerleşim birimi tedbir amaçlı boşaltılmıştır. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çine Akçaova’ya gelerek Afet Koordinasyon Merkezi'nde değerlendirme toplantısı yapmış ve yangın alanında incelemelerde bulunmuşlardır. Yangın devam etmekte olup kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Yangın söndürme çalışmalarına katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz."

Milas Belediye Başkanı Tokat: Yeniköy Termik Santrali’ne 4 km mesafede yangın devam ediyor

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Saat 12.04 itibariyle Fesleğen, Çiftlik, Bağdamları üçgeninde, Yeniköy Termik Santrali’ne 4 km mesafede yangın devam ediyor. Bölgede çok büyük önlemler alındı ve havadan etkin bir müdahale var. Rüzgar denize doğru estiğinden, yangın fazla genişleyemedi ancak; tehlike hâlâ sürüyor" ifadelerini kullandı.


12:47 | 'Eğer yangını kesmeseydik Bodrum merkeze kadar giderdi'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in talimatıyla orman yangınları için vakit kaybetmeden harekete geçen İzmir İtfaiyesi’nin ekibi, Bodrum’un Mazı Mahallesi'ndeki Kissebükü Koyu'nda rüzgarın da etkisiyle yayılan yangına ilk müdahale eden ekipti. İzmir İtfaiyesi Arama Kurtarma Afet İşleri Koordinatör Amiri Abdül Duyulur, “Eğer yangını kesmeseydik Bodrum merkeze kadar giderdi” dedi.

Antalya ve Muğla'da çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına ilk günden itibaren destek veren İzmir İtfaiyesi, yangın söndürme çalışmalarında kritik roller oynadı. Bodrum’un Mazı Mahallesi’ndeki Kissebükü Koyu'nda öğleden sonra başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızlı bir şekilde yayılan yangına ilk müdahaleyi İzmir itfaiyesi yaptı ve alevlerin Bodrum'un merkezine gitmesinin önüne geçti. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden söndürme ve ardından soğutma çalışmalarıyla ise ormanın büyük bir bölümü kurtarıldı.

İzmir İtfaiyesi AKS Paramedik Sorumlusu Şenol Dereköy dinlenme arasında olayı şöyle attı:

“Birçok noktada müdahalede bulunduk. Ancak Kissebükü Koyu'nun önemi biraz daha farklı. Aşağı Mazı'da beklerken daha acil bir ihbar üzerine buraya geldik. Yol kısmı da biraz problemli. Geldiğimizde önemini fark ettiğimiz şey, diğer tarafta hiç yol olmamasıydı. Bu sınırı geçmiş olsa müdahale çok zor olacaktı. 2 saat boyunca baskıladık. Gündüz - gece farkını lehimize çevirdik. Karanlıkta parlayan noktalar ışıldayarak bize daha fazla yardımcı oldu. Geceye kadar tam olarak sönmesini sağladık” şeklinde konuştu.

Kissebükü'nde arazi şartlarının kötü ve kayalıklar keskin olduğunu dile getiren İzmir İtfaiyesi Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü İtfaiye Eğitmeni Onur Alp Turaç Küçük ise şöyle konuştu: “Ufak yaralanmalar da oldu bende. Baya yoğun çalışma yaptık. Yangının önüne geçtik. Mazı köyünde 4-5 evi yanmaktan kurtardık. Aşağı Mazı köyünde araçları kurtardık.”


09:05 | Kültür ve Turizm Bakanı: Antalya, Bodrum ve Marmaris'teki yangınlar söndürüldü

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, çıkan yangınlarla ilgili son bilgileri paylaştı.

Bakan Ersoy, “Antalya, Bodrum ve Marmaris'te orman yangınları söndürüldü. Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere emeği geçen tüm Bakanlıklarımıza, kurumlarımıza ve halkımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.