CHP'li Semra Dinçer, 2022 yılında orman yangınlarıyla mücadele için harcanan tutarın 12 milyar 384 milyon TL olduğunu, bunun 2023'ye 10 milyar 224 milyon TL'ye düşürüldüğünü belirterek tepki gösterdi. Bakan İbrahim Yumaklı'ya çağrıda bulunan Dinçer, "Orman yangınları ile mücadele bütçesini yeniden gözden geçirin" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
Orman yangınlarıyla mücadele bütçesi azaltıldı, CHP'li Dinçer tepki gösterdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, yazılı açıklama yaparak orman yangınları ile mücadele bütçesinin düşürülmesine tepki gösterdi.

Küresel ısıtma ile birlikte daha riskli mevsim şartlarının oluştuğuna ve orman yangını riskinin her geçen gün daha fazla arttığına dikkat çeken Dinçer, “Ülkemizde her yıl çıkan orman yangınlarında binlerce hektar ormanlık alan ve yaban hayatımız yok oluyor. Ekolojik yıkım yaşıyoruz. Ancak orman yangınlarına karşı kapsamlı ve sürekliliği olan tedbirlerin alınması gerekirken, orman yangınlarıyla mücadele için ayrılan bütçe düşürülüyor. Bu kabul edilemez bir durumdur” dedi.

"BÜTÇENİN DÜŞÜRÜLMESİ TEZATÇIK OLUŞTURULUYOR"

Geçen yıl Orman Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle yangın sezonunun tüm yılı kapsayacak şekilde genişletildiğini hatırlatan Dinçer, şunları kaydetti; “Yapılan düzenlemeyle, Mayıs – Kasım ayları arasında olan yangın sezonu tüm yıla yayılmıştır. Küresel ısınma ve iklim krizi nedeniyle yangın tehlikesinin arttığı bir dönemde bu doğru bir düzenlemeydi. Ancak orman yangını sezonu uzatılırken, orman yangınlarına ayrılan bütçenin düşürülmesi tezatlık oluşturmaktadır."

"Orman Genel Müdürlüğü 2023 Yılı Performans Programında, 2023 yılında orman yangınlarıyla mücadele için ayrılan bütçe 10 milyar 224 milyon TL. Ancak geçtiğimiz yıl yani 2022 yılında orman yangınlarıyla mücadele için harcanan tutar 12 milyar 384 milyon TL" bilgisini aktaran Dinçer, şunları ifade etti: “Orman yangını riskinin arttığı, geçtiğimiz yıllarda yaşanan orman yangınlarına müdahalede yaşanan aksaklıklar ortadayken bütçenin düşürülmesi ormanlarımızın yok olmasına göz yummaktır.”

Dinçer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya çağrıda bulunarak, "Orman yangınları ile mücadele bütçesini yeniden gözden geçirin" çağrısında bulundu.