Ormanlar sahipsiz değil

Yaren ÇOLAK

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul Beykoz’da 111 bin metrekarelik ormanlık alanı imara açarak 'ticaret alanı' ilan etmesine yaşam savunucuları tepki gösterdi.

Beykoz Çevre Dayanışması, Beykoz Kent Dayanışması, TAÜ Dayanışması ve Kuzey Ormanları Savunması, söz konusu plana itirazın son gününde Saraçhane’de bulunan belediye binası önünde bir araya geldi. Topladıkları imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ulaştırılması için İBB Planlama Müdürlüğü’ne teslim eden yaşam savunucuları ardından da bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Çevre Şehircilik Bakanlığı'na itirazımız var” denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Bugün burada Beykoz ormanlarının sahipsiz olmadığını ve Beykoz halkının bu imar kararının karşısında konumlanan ortak iradesini göstermek için toplandık. Kararın iptali için imzaladığımız dilekçeleri İBB Planlama Müdürlüğü’ne teslim ettik. Umuyoruz ki itirazlarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ulaşır ve gerekli olan işlemler, halkın sesine kulak verilerek yapılır.

Dayanağını 5403 No’lu Kanun’un 13. Maddesi d bendinden alan bu karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir tarım arazisinin imara açılmasında kamu yararı görmesi halinde, o araziyi imara açabilme yetkisi kullanılarak alınmıştır. Bizler bu kanun maddesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca keyfi kullanıldığını düşünüyoruz ve iklim krizinin kapıda olduğu bu dönemde binlerce ağacın kesilip yerine villa, AVM ve cami yapılmasında bir kamu yararı göremiyoruz. Tüm yetkilileri bu kararın bir an önce iptal edilmesi için gerekli işlemleri yapmak üzere göreve davet ediyoruz. Bizler İstanbul‘un kalan sayılı ormanlarından, son nefes kaynaklarından biri olan Kirazlı Ormanları‘nı sermayeye kurban etmemek için elimizden geleni yapacağız ve mücadelemizi sürdüreceğiz.”