OGM’nin verilerine göre endüstriyel odun üretimi son 5 yılda yüzde 78 arttı. Ormanların yok edildiğini belirten CHP’li Bakırlıoğlu, vahşi kesimle Akhisar Gördes karayolu kenarındaki ormanın katledildiğini söyledi.

Ormanlar vahşi kesimle yok oldu

Berkay SAĞOL

Ormanlar bir yandan yangınlarla kül olurken, diğer yandan endüstriyel üretimin tehdidi altında. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) rakamlarına göre ormanlardaki endüstriyel odun üretimi, 2000 yılında 7,3 milyon metreküp iken, 2015 yılında 15 milyon metreküpe, 2021 yılında ise 27,7 milyon metreküpe çıktı. Son beş yılda endüstriyel odun üretimi yüzde 78 artmış durumda.

Endüstriyel üretim için yok edilen ormanların bir örneğinin Manisa’da olduğuna dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar Gördes karayolu kenarında bulunan ormanın vahşi kesimle tamamen yok edildiğini kaydetti. Bu rakamların ormanlar üzerinde çok ciddi üretim baskısı olduğunu gösterdiğini belirten Bakırlıoğlu, şöyle konuştu: “Çok büyük bir alan tamamen ağaçsızlaştırılmış, tüm orman kesilmiş, sonra buraya bir tabela asılarak ‘İlhan Ayverdi Hatıra Ormanı’ ilan edilmiş. Orman yok edilerek hatıra ormanı yapmak ancak AKP iktidarında olurdu bunu da görmüş olduk. Bölgede ağaç kesimi halen devam ediyor. Korunması gereken alanlar bile üretime açılmış. Hal böyleyken iktidar orman varlığını artırdığından bahsediyor.”

GELECEĞİMİZ KESİLİYOR

Manisa’daki alanın geçen yıla kadar kapalı bir orman olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Vahşi kesimle ormanlar yok ediliyor. AKP iktidarı algı operasyonlarıyla 252 milyon fidan dikildiğini söylüyor ama yok edilen ormanların karşılığı değil bunlar. Bu örnekten yola çıkarak 252 milyon fidan dikimi için belki de daha fazla ağaç kesiliyor.

ormanlar-vahsi-kesimle-yok-oldu-1033794-1.

Kamuoyu bir algı operasyonu ile yanıltılıyor. Görüştüğüm ormancılar orman alanlarında tamamen traşlama ile ağaç kesimi yapılamayacağını, bunun belli bir düzen içerisinde seyrelterek, yaşına ve büyüklüğüne göre seçilerek ağaç kesimi yapılması gerektiğini söylüyorlar. Ormanlarımız yani geleceğimiz kesilmekte, sektörün maksimum üretim isteği yüzünden ormanlarımız katledilmektedir.”