Ormanlık alanda konut çıkmazı

Aycan KARADAĞ

İzmirli depremzedeler için ormanlık alanda konut yapılmasına ilişkin yürütmeyi durdurma isteminin reddi kararı Danıştay'dan döndü ama inşaatlar çoktan başlamış durumda.

İzmir’de geçen yıl gerçekleşen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından, evleri yıkılan depremzedeler için Bayraklı’da bulunan ormanlık alanda konut yapılacak. Tapuda orman olarak kayıtlı 375 hektarlık alan, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile orman vasfının dışına çıkartıldı. Ormanlık alanda yapılacak olan konut projesine karşı çıkan pek çok avukat duruma itiraz etti. Senih Özay öncülüğünde İzmirli avukatlar, konut yapılacak bölgenin orman alanı vasfından çıkarılmasına tepki göstererek, Danıştay'a ‘yürütmeyi durdurma’ talebiyle dava açtı. Davada, yürütmeyi durdurma talebi reddedildi. Avukatların karara itiraz etmesi üzerine devreye giren Danıştay 8. Dairesi ise yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararın kaldırılmasına karar verdi.

‘ALANDA İNŞAAT BAŞLADI’

Kararda, şöyle dendi: “Orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına da dönüştürülmesi mümkün olmayan alan kapsamında bulunup bulunmadığının tespit edilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile verilen ‘yürütmenin durdurulması isteminin reddi’ yolundaki kararda hukuki isabet bulunmamaktadır.”

Kararı değerlendiren Av. Senih Özay, “Yürütmeyi durdurma kararı çıksa ne olur artık? Ormanlık alanda inşaatlar başlamış durumda. Artık inşaat ilerlemiş, bu karar ne işe yarayacak?” dedi.