Ulaştırma Bakanlığı, 10 yıldır tamamlanmayan Ankara-İzmir YHT Hattı projesi için ikinci bir kalker ocağı kurmak istiyor. Üstelik proje hayata geçirilirse ormanlık alanda ‘kontrolsüz patlatma’ işlemi gerçekleştirilecek.

Ormanlık arazide kalker ocağı ısrarı
Fotoğraf: DHA

Aycan KARADAĞ

AKP’nin etkili isimlerinden Binali Yıldırım’ın 2013’te “1080 günde tamamlanacağını” söylediği Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı projesi hâlâ tamamlanamadı. 2025 yılında biteceği iddia edilen proje kapsamında bakanlık, ikinci bir kalker ocağı için açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu ocak da diğeri gibi ormanlık araziye kurulmak isteniyor. Ayrıca burada da ‘kontrolsüz patlatma’ işleminin yapılması planlanıyor.

DERE YATAĞI DİBİNDE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Manisa’nın Kula ilçesine bağlı Hayalli köyünde kalker ocağı kurmak için geçen sene 30 Aralık tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Proje için 25 Nisan tarihinde ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verildi.

Proje dosyasında, “Proje alanında üretilen malzeme, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan Ankara-İzmir YHT Hattı Projesi kapsamında kullanılacaktır” denildi. Tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; 16,6 hektarlık ormanlık alanda yapılmak istenen kalker ocağında yılda yaklaşık 1 milyon ton üretim planlanıyor. Ormanlık alanın içerisinde yapılmak istenen ocakta patlatma işlemi uygulanacak. Üretim için ayda altı defa patlatma yapılması planlanan ocakta, ‘kontrolsüz patlatma’ da yapılacak. Bu nedenle de oluşacak toz miktarı 99,39 kilogram olacak. Kalker ocağının izin süresi ise beş  yıl olacak.

Kalker ocağının kurulmak istendiği alan, Sarıgöl Alaşehir Salihli Alt Havzası Yeraltı Suyu İşletme Sahası içerisinde kalıyor. Çevresinde dere yatakları bulunuyor. Ayrıca proje alanın civarında zeytin bahçeleri de yer alıyor. Proje alanına en
yakın konut ise sadece 870 metre mesafede.

***

HATTIN MALİYETİ KATLANARAK ARTTI

Ankara-İzmir YHT projesinin maliyeti öngörülenin üstüne çıkmıştı. AKP iktidarının 15 Ocak 2023’te açıkladığı son yatırım programında, hattın bedeli, 96 milyar 960 milyon lira olarak belirlenmişti. Projenin son ihalesinin ise 2020’de yapıldığı ve 2 milyar 163 milyon avro bedel ile ERG İnşaat firmasına ‘pazarlık’ usulü verildiğini kamuoyuna yansımıştı.

***

YİNE ORMAN, YİNE PATLATMA

Bakanlık, 12 Ağustos 2022 tarihinde de Manisa’nın Emlakdere Mahallesi’nde 19,48 hektarlık alanda kalker ocağı projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Proje için 30 Mart’ta ‘ÇED gerekli kararı’ verilmişti. Bu proje de yine ormanlık arazi içerisindeydi ve burada da ‘kontrolsüz patlatma’ işleminin uygulanacağı bildirilmişti. Spil Dağı Milli Parkı, buradaki kalker ocağına 6,5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.