İsrail’in Suriye’ye artan saldırılarına göz yummakla suçlanan Rusya’nın, İran’dan bu ülkedeki bazı noktalardan geri çekilmesini istediği öne sürüldü. Bu teklif Şam’ın sıkı müttefikleri olan İran ve Rusya’yı da karşı karşıya getirdi.

Ortadoğu'da gerilim tırmanıyor: Dostların arasını Tel Aviv bozabilir
İsrail, perşembe günü Masyaf'taki İran noktalarını hedef aldı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler Servisi

İsrail'in Suriye'ye hava saldırılarının son dönemde artırması Ortadoğu'da gerilimi tırmandırırken Rusya, İran hükümetine çağrıda bulundu. İsrail’in Hama, Humus ve Halep’teki İran noktalarına düzenlediği hava saldırılarındaki artış nedeniyle Rusya, İran'dan Hama'nın batısı ve Tartus kenti yakınlarındaki önemli bir askeri bölgeyi terk etmelerini istedi.

Suriye yönetimine yakın kaynaklar, Rusya’yı, İsrail’in Suriye’ye yönelik tekrarlanan saldırılarına karşı en ufak bir yanıt veya uyarı olmaksızın sessiz kalması nedeniyle ‘zayıf bir müttefik’ olarak nitelendirdi.

Asharq Al-Awsat'a konuşan Suriye hükümetinden bir kaynak, “3 Rus subayı ve İranlı mevkidaşlarının katıldığı bir toplantı, çarşamba günü Suriye’nin merkezindeki Hama Askeri Havalimanı’nda gerçekleşti. Rus subayları, İran tarafına, Suriye güçlerine bağlı, 49. Alay’ın yakınlarındaki İran askeri karargâhını boşaltmaları gerektiğini bildirdi. Burası S-200 ve diğer Rus yapımı askeri teçhizatın yanı sıra uzun menzilli füzeler içerdiği için Batı Hama’daki en önemli askeri alanlardan biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca, Tartus’un güneyindeki Hamidiye bölgesinde bulunan ikinci bir İran askeri bölgesinin en kısa sürede tahliye edilmesini istedi” iddialarını ortaya attı.

ARTAN SALDIRILAR

İsrail’in son saldırısı önceki gün Hama’nın 40 kilometre batısındaki Masyaf kenti yakınlarındaki Askeri Bilimsel Araştırma Merkezi ve diğer kamplara düzenlediği şiddetli hava saldırıları oldu. Saldırılar büyük tahribata ve merkezin içinde saatlerce süren büyük patlamaların meydana gelmesine yol açtı, bu da merkezde çok sayıda yeni üretilmiş silah ve füzenin varlığını gösteriyor.

Masyaf Dağı bölgesinde geniş alanlarda yangına sebep olurken, yerleşim yerlerine şarapnellerin düşmesi sonucu siviller arasında ölen ve yaralananlar oldu.

Halep Uluslararası Havalimanı'nın önemli kısımlarının yanı sıra Suriye ordusu ve İran’a bağlı milislere ait askeri noktalar olan Şam kırsalındaki Birinci Tümen karargâhı çarşamba günü İsrail’in bombardımanına maruz kaldı.

ABD ordusu ise geçtiğimiz hafta Suriye’nin doğusunda düzenlediği hava saldırılarında, Şii milislerden oluşan Afgan Şiilerden oluşan Fatimiyyun grubunun yönettiği Ayaş Kampı’nı hedef aldı. Saldırı sonucu 80 kişi öldü veya yaralandı.

***

SURİYE DÖRT PARÇAYA BÖLÜNDÜ

Suriye’de on bir yılı geride bırakan savaşta pek çok aktör yer alırken ülke halihazırda dört parçaya bölünmüş durumda; Şam’ın, ABD-SDG’nin, cihatçıların ve TSK-ÖSO’nun kontrol ettiği bölgeler. ABD, ülkenin kuzeydoğu hattında Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile iş tutuyor. ABD aynı zamanda Suriye-Ürdün-Irak sınır üçgeninde yer alan El-Tanf bölgesini de işgal etmiş durumda. Türkiye, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Kuzey Suriye’deki alanlarda kontrolü sağlıyor. Ülkenin Fırat Nehri’nden Akdeniz’e kadar olan batısı ise Rusya ve İran’ın desteklediği Şam’ın yönetiminde. İsrail ise başkent Şam dâhil olmak üzere ülkenin her tarafında Suriye ordusuna ait mevzileri, hedefleri vuruyor.