12-28 Eylül'de İstanbul'da yapılacak İletişim Toplantıları'na çok sayıda öğretim görevlisi ve yazar konuşmacı olarak katılacak

YASEMİN YAŞAR
İletişim Yayınevi bünyesinde, farklı üniversitelerden öğrenci ve öğretim görevlilerinin oluşturduğu yedi kişilik bir grup, küresel politikanın odağında yer alan Ortadoğu'yu, bu siyasal coğrafyada olup bitenleri ve Türkiye'nin bu bölgede kendine biçtiği rolü değerlendirmek için altı panel düzenledi. Salı günü başlayacak olan İletişim Toplantıları'nın Ortadoğu konulu ilk paneline, Selin Çağlayan ve Ahmet İnsel katılıyor. Toplantı editörü Ümit Akbaş panelleri Birgün'e değerlendirdi.

» Toplantıların temel amacı nedir?
İki yıldır düzenli olarak bu toplantıları yapıyoruz. Bizler için önemli olan üç temel amaç var. Birincisi, güncel siyasi ve soyal konuları, insanların tartıştığı konulan, dosya konuları çerçevesinde daha ayrıntılı bakabilmek, yaşanan siyasal gelişmeleri üstünkörü tartışmak yerine mümkün olduğunca teorik alt yapısını kurarak ele almak, üniversitelerde bu konulara ilişkin araştırmalarda bulunan öğrenci arkadaşlarımızın ve akademisyenlerin çalışmalarını sunabileceği bir platform oluşturmaktır. Bu temel platformun ayaklarından biri ise bu İletişim Toplantıla-rı'dır. İlk dosya konusunu, Ortadoğu olarak belirledik. Kürt sorunu, Latin Amerika, kültürün özelleştirilmesi ve Ortadoğu konularını yazarlarla, akademisyenler ve öğrencilerle birlikte bu panellerde tartışacağız.

» Panellerde işlenecek konular hangi açılardan ele alınacak?
Kürt sorunu, Ortadoğu meselesi, Türkiye'nin Ortadoğu'daki politikası gibi güncel konuların farklı boyutlarını ele almayı düşünüyoruz. Bunun içerisinde medya boyutu, Türkiye'nin konumu, Ortadoğu'daki mahalli örgütlenmeler, sivil toplum hareketleri var. Dolayısıyla olabildiğince kuşatıcı bir panel olması hedefindeyiz. 'Türkiye için Ortadoğu var mı?' başlığı altında tam da tezkere sürecine denk gelecek önemli tartışma konuları var. Çünkü, Türkiye için Ortadoğu, Osmanlı mirası ve romantik amaçlar için bir hegomanya. Yani büyük devlet olduğunu gösterme mücadelesi diğer yandan ise modernite projesi ile birlikte tamamen kopulmak istenen bir coğrafya olarak görülüyor. Yani temel güvenliği sağlansın, bunun dışında Ortadoğu'nun bir isteği olmasın gibi bir anlayış var. Tezkere gündeme geldiğinde bunların yansımalarını da beraberinde gördük. Dolayısıyla bu panelde bu sorunlara da değinmek istiyoruz. Türkiye, bu alışverişin neresinde yer alıyor? Türkiye, bu yaşanılanları gerçekten objektif olarak değerlendire-biliyor mu? İletişim-medya bağlamında, kit-sel organizasyonlar belirli kanallarla mı yapılıyor? Bu sorulardan yola çıkarak toplumda bir kamplaşma olup olmadığını görmek istiyoruz. Hem liberaller, hem sosyalistler hem de İslamcılar içerisinde tezkere özleminde olduğu gibi bir bölünme bir kamplaşma var. Ama bu kamplaşmalarının arkasında hep Ortadoğu'ya bakış şekli yansıyor.

» İletişim Toplantıları'nın besleyici gücü nedir?
Farklı görüşlerin bir arada tartışılabileceği ve daha yeni şeylerin keşfedilebileceği bir toplantı özelliği taşıyor İletişim Toplantıları. Tam olarak Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu gelişmelerin neresinde olduğumuzu sorgulayabilmek, tepkimizi nasıl gösterebileceğimizi belirleyebilmek ve biz ne ya-pabilirizi bir birimizle paylaşabilmekten hareketle bu çalışmalar içerisine girdik. Panellerimizden birinde 'İtham Ediyoruz' mante-litesinin arkasını görmek açısından, biz bu dengenin neresinde duruyoruz, nasıl tepkimizi gösterebiliriz? Bunları şekillendirecek toplantı dizilerinden oluşacak.

»Bu toplantılar sonucunda ortaya çıkacak şey ne olacak?
Türkiye'nin üstleneceği rollerin ne olduğu, Türkiye'de özellikle sivil toplumun ve muhalif cephenin Ortadoğu'ya ilişkin olarak ne gibi bir bilgi birikiminin olduğu, oradaki ulusların kendi kaderini belirleyebilme hakkını savunan çoğu kişinin nasıl birikim noktasında olduğu ve bunu nasıl paylaşacağımız önemli bizim için. Ortadoğu'ya ilişkin hazırladığımız dosyanın bütün soruları-

na cevap bulmak gibi bir iddiamız yok. Sadece bu toplantılar bir eksikliği dolduracak. Kısaca bu toplantılara katılacak insanlar Ortadoğu'da ne oluyor? sorusunun doğru yanıtını bulacak. Hizbullah, Hamas, İsrail nedir ve medya bize bunu nasıl aktardı, biz nasıl izledik? Son panelin 'İtham Ediyo-ruzl'un içeriği bu. Bir çağrı metnidir ve bunu tartışmak istiyoruz."

Panel programı
14 EYLÜL
- Ortadoğu'da iyiler ve Kötüler: Erhan Keleşoğlu, Mete Çubukçu, İbrahim Mazlum

19 EYLÜL - Türkiye için Ortadoğu var mı?: Kenan Çamurcu, Gökhan Çetinsaya, Ömer Laçiner ve Güven Gürkan Özerkan

21 EYLÜL - Ortadoğu'da Maduniyet: Koray Çalışkan, Doğan Çetinkaya ve Erhan Keleşoğlu

26 EYLÜL - Savaşın Medya Cephesi-Medyanın Savaş Cephesi: Ömer Madra, Sefer Turan, Mustafa Alp Dağıstanlı ve Unsal Çığ

28 EYLÜL - itham Ediyoruz!: Taha Parla, Yıldırım Türker, Ayşe Gül Altınay, Koray Çalışkan ve Perihan Mağden

YER: iletişim Yayınevi Cağaloğlu/İstanbul SAAT: 18:30